Economie

Economie groeit door, extra miljarden voor nieuw kabinet

24 maart 2017 09:13 Aangepast: 28 juli 2017 13:00
Beeld © ANP

De groei van de Nederlandse economie zet ook dit jaar en de komende jaren door, verwacht het Centraal Planbureau. Daardoor stijgt het overschot op de begroting verder, op de middellange termijn met 1,3 procent, wat neerkomt op 11 miljard euro.

Dit jaar groeit de Nederlandse economie met een 'robuuste' 2,1 procent, schrijft het CPB. Volgend jaar verwachten de rekenmeesters 1,8 procent groei. Dat is vooral te danken aan de export en bedrijven die weer meer investeren. Ook geven consumenten meer uit en blijft de woningmarkt het goed doen. Dat de overheid meer uitgeeft, draagt ook bij aan de groei.

In 2021 zorgt de groei volgens het CPB voor een begrotingsoverschot van 1,3 procent, omgerekend 11 miljard euro. Dat is 4 miljard meer dan waar eerder van uit werd gegaan. 

Vorig jaar groeide de economie met 2,2 procent. Dankzij die groei hield de overheid voor het eerst sinds 2008 meer geld over dan dat er binnenkwam. Onder meer omdat er minder aan Brussel hoefde te worden afgedragen, onder de streep bleef een plus van 2,9 miljard euro over, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. 

Begrotingsoverschot stijgt verder

Dit jaar komt het begrotingsoverschot uit op 0,5 procent van het bruto binnenlands product. De overheidsschuld komt hierdoor voor het eerst sinds 2010 weer uit onder het plafond van 60 procent dat geldt voor eurolanden. Dit jaar zal dat 58,5 procent zijn, raamt het CPB, volgend jaar zelfs 55,5 procent. Het begrotingsoverschot stijgt in de ramingen van het CPB volgend jaar naar 0,8 procent van het bbp.

Dat is vooral te danken aan meer belastinginkomsten voor de overheid en lagere uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen (omdat de werkloosheid blijft dalen).

Thumbnail

Niet alleen goed nieuws: de inflatie stijgt

Het CPB ziet ook problemen: de inflatie zal oplopen (naar 1,6 procent dit jaar en 1,4 volgend jaar) omdat energie en grondstoffen duurder worden. De koopkracht zal daardoor minder hard stijgen dan in de afgelopen drie jaar.

Ook denkt het CPB dat de economie de komende tientallen jaren niet veel harder meer zal groeien. "Groeicijfers van 3, 4 of zelfs 5 procent behoren tot het verleden", aldus directeur Laura van Geest. 

Op de lange termijn is het CPB onverminderd positief, als het beleid van de overheid niet verandert ten minste. Het overschot op de begroting zal in 2021 1,3 procent zijn van alles wat 'wij' in Nederland verdienen. De overheidsschuld zal daardoor over vijf jaar gedaald zijn tot 46,6 procent van het bruto binnenlands product.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van