Geen feesten meer

Malaise op de huwelijksmarkt: ondernemers lopen 385 miljoen euro mis

12 februari 2021 17:55 Aangepast: 12 februari 2021 17:56
Dit Zeeuwse bruidspaar ging voor hun huwelijk per bus naar vrienden en familie. Beeld © ANP

De coronabeperkingen hebben het afgelopen jaar een enorme impact gehad op de huwelijksmarkt. Doordat er fors minder getrouwd werd, liep de trouwbranche in totaal 385 miljoen euro mis.

In 2020 trouwden 50.600 koppels. Dat is ruim 20 procent minder dan het jaar daarvoor, toen er ruim 63,5 duizend huwelijken werden gesloten. Dat blijkt uit cijfers die RTL Z opvroeg bij het CBS en ThePerfectWedding.nl, de grootste trouwwebsite van Nederland.

Ongekend veel bruiloften werden afgezegd, waarvan het gros door de coronamaatregelen. En dat merken ondernemers: als gevolg van de annuleringen liepen ondernemers in de trouwbranche opgeteld naar schatting 385 miljoen euro mis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trouwceremonie op een scherm: Femke en Tim hadden een drive-inbruiloft

'Feest kost gemiddeld 15.000 euro'

En dat is een recordverlies volgens de trouwsite. "In de trouwbranche gaat 675 miljoen euro per jaar om, een megabedrag waarbij we ervan uit gaan dat er jaarlijks 60.000 huwelijken plaatsvinden", zegt oprichter Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding. "Bij zo'n 45.000 bruiloften wordt een feest gegeven met een gemiddeld budget van 15.000 euro, exclusief huwelijksreis. Dat verklaart waarom het omzetverlies zo ontzettend hoog is."

2021 moet volgens de branche iets beter worden. Maar doordat Nederland tot zeker begin maart in lockdown is en er ook in de maanden daarna nog beperkende maatregelen zullen gelden, is de verwachting dat de omzet in de trouw-branche ook dit jaar een stuk lager is dan normaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Trouwen? 'Schrijf je in bij een woningbouwvereniging, want je weet maar nooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van