Behoorlijk ingewikkeld

TVL-tijd: ondernemers in nood kunnen vanaf vandaag weer aanvraag doen

15 februari 2021 07:11 Aangepast: 15 februari 2021 08:58
Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Beeld © EPA

Ondernemers kunnen vanaf vandaag weer een nieuwe aanvraag doen voor een subsidie om de vaste lasten mee te betalen. Maar het stikt van de haken, ogen, mitsen en maren: we zetten het voor je op een rij.

Vanaf 12.00 uur kunnen ondernemers hun aanvraag voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het eerste kwartaal van 2021 doen. Dat wil zeggen: ondernemers die eerder ook al eens TVL hebben gekregen. Nieuwe gevallen moeten nog even geduld hebben. Wanneer zij een aanvraag kunnen doen is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie haalt bakzeil: ondernemers krijgen toch meer noodsteun

Het aanvraag- en uitkeringsproces is wat rommelig dit keer. Dat komt omdat de overheid al bekend heeft gemaakt dat de subsidieregeling flink uitgebreid gaat worden, maar dat is nog niet officieel geregeld. Zo moet bijvoorbeeld de Europese Commissie nog toestemming geven.

In eerste instantie krijgen ondernemers daarom subsidie op basis van de eerder vastgestelde regels. In de loop van het kwartaal krijgen ze waarschijnlijk nog extra geld, als de regeling officieel is verruimd.

Zo werkt de som:

Subsidie = normale omzet x omzetdaling in % x vast percentage vaste lasten x 85%

Eerst horde: vaste lasten berekenen

De berekening van de TVL is best ingewikkeld. Goed om te weten: het is een subsidie om de vaste lasten mee te betalen, maar er wordt niet gekeken naar de echte vaste lasten die een bedrijf heeft. Dat zou allemaal veel te ingewikkeld zijn om snel af te kunnen handelen.

De vaste lasten worden daarom berekend op basis van het gemiddelde percentage vaste lasten in iedere sector, afgezet tegen de omzet. Daarover houdt het CBS gegevens bij. De sector van een bedrijf wordt bepaald aan de hand van de SBI-code die is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Minimaal 3000 euro aan vaste lasten, maar straks nog maar 1500 euro

Een voorbeeld: je maakt drank. Daarvoor stelt het CBS dat een bedrijf in die sector gemiddeld vaste lasten heeft die 34 procent van de omzet bedragen.

De vaste lasten worden dan als volgt bepaald: normale kwartaalomzet x percentage vaste lasten (in dit geval 34 procent). Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten die berekende vaste lasten wel boven de 3000 euro uitkomen. Anders krijg je sowieso niks.

Als de nieuwe regels van kracht worden in de loop van het kwartaal wordt de drempel verlaagd naar 1500 euro. Voor je 'normale' kwartaalomzet wordt gekeken naar het eerste kwartaal van 2019, toen corona nog nergens te bespeuren was.

Omzetdaling

Maar je krijgt niet zomaar alle vaste lasten vergoed. De daadwerkelijke subsidie is afhankelijk van de omzetdaling én het subsidiepercentage. Bij de huidige regels geldt dat het subsidiepercentage ook weer afhankelijk is van de omzetdaling, maar als de nieuwe regels van kracht worden geldt een vast percentage van 85 procent. Om het niet nog ingewikkelder te maken, rekenen we vast met de nieuwe situatie.

De berekening van de omzetdaling is eenvoudig: daarvoor vergelijk je de 'normale omzet' (officieel: referentieomzet) met de omzet die dit kwartaal wordt verwacht.

Duizelt het? Zo werkt de som

Subsidie = normale omzet x omzetdaling in % x vast percentage vaste lasten x 85%.

Stel dat je een referentieomzet hebt van 40.000 euro en in jouw sector zijn de gemiddelde vaste lasten 15 procent. Je omzet is met 80 procent gedaald.

Dan is de volgende som van toepassing:

40.000 euro (normale omzet) x 80%  (omzetverlies) x 15% (vaste lasten) x 85% (subsidiepercentage) = 4080 euro subsidie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen compensatie, wel de kosten: rijschoolhouders sturen brandbrief

As de nieuwe regels van kracht zijn krijgt een ondernemer minimaal 1500 euro subsidie, ook als de som lager uitvalt. Voorwaarde is wel dat de berekende vaste lasten minimaal 1500 euro bedragen.

Voor het zover is geldt nog dat de vaste lasten minimaal 3000 euro moeten bedragen om in aanmerking te komen. De minimale subsidie die dan wordt uitgekeerd is 750 euro.

Maximum enorm opgerekt

Tot nu toe geldt dat een bedrijf maximaal 90.000 euro subsidie per kwartaal kan krijgen, maar dat bedrag gaat een heel eind omhoog. Mkb-bedrijven kunnen straks tot 330.000 euro steun krijgen.

Ook wordt de regeling opengesteld voor grotere bedrijven (met meer dan 250 mensen in dienst). Zij kunnen maximaal 4 ton subsidie per kwartaal krijgen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van