Als dat maar goed gaat

Zo landt de nieuwe peperdure rover van NASA komende week op Mars

12 februari 2021 13:32 Aangepast: 18 februari 2021 20:08
Een model van de nieuwe Marsrover tijdens een presentatie eind juli. Beeld © EPA

Aanstaande donderdag is het zover: als alles goed gaat begint de nieuwe Marsrover van NASA aan zijn ontdekkingsreis naar leven op Mars. Al moet er wel eerst even veilig geland worden.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap lanceerde Perseverance (Doorzettingsvermogen) eind juli met succes vanuit de lanceerbasis van Cape Canaveral in de staat Florida. Sindsdien is het drie meter lange wagentje - kostprijs ruim 2,2 miljard euro - onderweg naar de rode planeet.

Teken van leven

Het doel van de missie is het vinden van sporen van leven in een krater die Jezero genoemd wordt. Deze krater ligt op het noordelijke halfrond van de planeet en is ontstaan door een inslag van een meteoriet. Er zijn sterke vermoedens dat deze ooit gevuld was met water.

Maar daarvoor moet Perseverance eerst landen, iets wat in het verleden niet altijd goed is gegaan is bij Marsmissies. Hoe NASA de landing voor ogen ziet, laat het zien in deze gelikte animatie.

Monsters oppikken

Perseverance zal als dat goed gaat bodemmonsters nemen in de Jezero-krater. Het plan is dat deze monsters over zeven jaar bij een volgende missie worden opgepikt door een andere Marsrover en uiteindelijk in het jaar 2031 terug worden gebracht naar Aarde.

Dat laatste met behulp van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie waaraan Nederland tussen 2020 en 2023 opgeteld 383,5 miljoen euro bijdraagt.

De Marsrover is een knap staaltje technologie. Zo hangt het wagentje vol met camera's (23 stuks), microfoons en antennes. Ook heeft Perseverance een robotarm en een boor.

Maar het meest vernieuwend is een kleine helikopter die in de buik van de rover meereist en bij wijze van experiment vanuit de lucht het Marsoppervlak moet bestuderen.

De ontwikkeling van de Ingenuity-helikopter kostte zo'n 70 miljoen euro. De ontwikkeling van de Ingenuity-helikopter kostte zo'n 70 miljoen euro.

Drukte op Mars

NASA is niet de enige die de rode planeet betreedt. Aangezien de afstand tussen Mars en Aarde afgelopen zomer gunstig was, zijn ook China en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bezig met Marsmissies. Bij de VAE gaat het om satelliet die de atmosfeer onderzoekt, de Chinezen hopen in mei een eigen Marsrover te laten landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Drie ruimtevaartuigen komen aan bij Mars: 'Het is daar knetterdruk'

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van