Geen slots inleveren

EU blijft coulant omgaan met regels luchtvaart 

11 februari 2021 17:19
Door de coronacrisis staan veel vliegtuigen van KLM aan de grond. Beeld © ANP

Een kopzorg minder op de hoofdkantoren van luchtvaartmaatschappijen als KLM en Lufthansa. Ze hoeven ook deze zomer niet bang te zijn om hun rechten kwijt te raken om ergens te mogen starten en landen. De EU verlengt de versoepeling ervan. 

Het Europese Parlement stemde in met een voorstel van de Europese Commissie om het huidige pakket steunmaatregelen te verlengen en zelfs uit te breiden. Van de 690 Parlementariërs waren slechts drie het oneens met het plan en vier leden waren afwezig. 

De Europese Raad, waarin de luchtvaartministers van alle losse lidstaten zitten, moet ook nog goedkeuring geven. Dat is een formaliteit, omdat het parlement een plan heeft goedgekeurd waar de Raad zelf aan heeft meegewerkt, zo laat een woordvoerder van de Commissie weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Maart 2020

Europese Commissie schort slotregels op, helpt luchtvaartmaatschappijen

Het huidige pakket liep tot 27 maart, en wordt nu verlengd tot ten minste 30 oktober van dit jaar. Op die dag eindigt het zomerseizoen voor de luchtvaart. Tot die tijd hoeven luchtvaartmaatschappijen maar de helft van hun de slots te gebruiken. 

Use it or lose it

Eigenlijk moeten luchtvaartmaatschappijen 80 procent van deze rechten gebruiken. Doen ze dat niet, dan zijn ze hun slot kwijt in het volgende seizoen volgens het 'use it or lose it'-principe. En dat willen luchtvaartmaatschappijen zó graag voorkomen, dat ze bereid zijn om desnoods met lege vliegtuigen te vliegen. 

Miniatuurvoorbeeld
Maart 2020

Cancelen vluchten door corona levert geen milieuwinst op: lange wachtrij voor slots

Dat kost weliswaar geld en is slecht voor het milieu, maar het alternatief is voor de noodlijdende maatschappijen nog erger. KLM bijvoorbeeld heeft de helft van het aantal slots dat jaarlijks verdeeld mag worden voor vluchten van en naar Schiphol. Als het die kwijt raakt, heeft dat gevolgen voor het vluchtschema van het bedrijf als er weer meer gevlogen kan worden. 

Spookvluchten

Dat is voorlopig alleen nog niet het geval. Zelfs als het vaccineren voorspoedig verloopt en er daardoor weer meer gereisd kan worden in de zomer, dan nog zal er in vergelijking met de zomer van 2019 ruim de helft minder gevlogen worden, verwacht luchtvaartorganisatie Eurocontrol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hobbel bij nieuwe staatssteun aan KLM: inleveren vluchten op Schiphol

Om 'spookvluchten', zoals Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ze vorig jaar noemde, te voorkomen is de maatregel verlengd. En als de Commissie nog eens wil verlengen, kan dat ook. Daar is dan niet meer de goedkeuring van het Parlement en de lidstaten voor nodig.

Het pakket van vandaag geeft de Commissie een vrijbrief om 'snel te reageren' op veranderende omstandigheden. Dat kan de Commissie door het minimale percentage vluchten dat gehaald moet worden om géén slot te verliezen aan te passen in een bandbreedte van tussen de 30 en 70 procent.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van