Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

CPB nóg optimistischer over economische groei dan DNB

03 juni 2016 08:44 Aangepast: 31 juli 2017 07:30

De Nederlandse economie groeit de komende jaren iets meer dan was verwacht. Het Centraal Planbureau gaat uit van een groei dit jaar van 1,8 procent en van 2,1 procent in 2017. Dat is nóg meer dan waar De Nederlandsche Bank (DNB) vanuit gaat.

Het zijn vooral de binnenlandse bestedingen die de economische groei stuwen. Nederlanders geven dit jaar 1,5 procent meer uit en volgend jaar zelfs 2,1 procent. Het scheelt daarbij dat de inflatie laag blijft, terwijl het beschikbare inkomen stijgt. Dat schrijft het CPB.

Ook de investeringen dragen bij, die zullen meer stijgen dan de economie. Onze economie groeit flink ondanks het feit dat de uitgaven van de overheid achterblijven.

Nóg enthousiaster dan DNB

De verwachte groei voor 2017 is 0,1 procentpunt hoger dan waar in maart op werd gerekend. De prognose voor 2016 is gelijk gebleven.

Het CPB is dus nog positiever gestemd dan De Nederlandsche Bank, die gisteren haar groeiverwachting publiceerde. DNB gaat uit van een economische groei van 1,5 procent dit jaar.

Kamp: met zijn allen hard voor gewerkt

Minister Kamp van Economische Zaken is enthousiast over de prognose van het CPB. Onze groei lijdt niet onder de internationale onzekerheden, merkt hij op. Ook is hij blij dat de groei breed wordt gedragen.

Kamp zegt wel de werkloosheid verder te willen verlagen.

PvdA: lonen moeten omhoog

Politieke partijen schieten in de verkiezingsmodus. Henk Nijboer van de PvdA grijpt de optimistische prognose van het CPB aan om zijn pleidooi voor hogere lonen weer onder de aandacht te brengen.

Vorige week gaf werkgeversvereniging VNO-NCW al aan niets te zien in het PvdA-voorstel. Alfred Kleinknecht, tot 2013 hoogleraar aan de TU Delft, was wél enthousiast. Al sinds 1994 keert hij zich tegen loonmatiging, omdat dat volgens hem de innovatie afremt. Het zet volgens hem ook de euro onder druk en het zorgt voor populisme.

D66: banen en koopkracht

Volgens D66 moet het kabinet nu niet 'op haar lauweren rusten'. ''Er zijn nog 1,7 miljoen mensen met een uitkering, iedereen moet kunnen profiteren van de economische groei'', aldus financieel woordvoerder Wouter Koolmees. Hij maakt zich ook zorgen dat er vooral flexbanen en tijdelijke banen bij komen.

De VVD telt de zegeningen van het kabinetsbeleid: Het is mooi dat de Nederlandse economie het onveranderd goed doet. Steeds meer mensen vinden een baan, steeds meer mensen gaan erop vooruit. Dat zorgt voor de rust en de stabiliteit die we nodig hebben om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Jaar begon al prima

In het eerste kwartaal bleek al dat de economie lekker draait. In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar was de groei 0,5 procent. Vooral de investeringen en de export stuwden de groei. De groei van de economie werd breed gedragen. Het was het achtste kwartaal op rij dat onze economie groeit.

In vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar kwam de groei uit op 1,4 procent. De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van ongeveer 0,7 procentpunt. Zonder de afname van de winning van aardgas zou de groei dus boven de 2 procent zijn uitgekomen.

Werkloosheid daalt verder

Het CPB gaat uit van een daling van de werkloosheid van 6,9 procent vorig jaar naar 6,2 procent in 2017.

Mede daardoor hebben huishoudens steeds meer te besteden en dat stuwt de consumptie.

Begrotingstekort naar 1 procent

Ook op de overheidsfinanciën heeft de aantrekkende economie een gunstig effect. Het CPB gaat er vanuit dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en volgend jaar op 1 procent. In 2015 was dat nog 1,8 procent.

De daling is ook te danken aan lagere rentebetalingen.

Europa groeit meer dan rest van de wereld: goed voor ons

De mondiale economische groei blijft beperkt, vooral door groeivertraging van opkomende economieën. Daarbij springt Europa er relatief gunstig uit, al komt dat ook doordat de eurolanden uit een diep dal klimmen. Van een sterke opleving is volgens het CPB geen sprake.

Hoewel de wereldhandel maar een beperkte groei laat zien, trekt de voor Nederland relevante handel vrij sterk aan. Dat komt doordat ons land relatief veel zaken doet met de Verenigde Staten en andere Europese landen.

Meer op rtlz.nl:

DNB: onze economie groeit steeds harder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van