Rekening niet per se hoger

Winterkou kost gemiddeld 2 tientjes aan extra gas per week

10 februari 2021 15:10 Aangepast: 10 februari 2021 15:44
Beeld © ANP

Een koude winterweek kost een gemiddeld huishouden zo’n 20 euro extra aan gas om het huis te verwarmen. Wegens thuiswerken door corona kan dat nog fors hoger uitpakken. Of individuele huishoudens daardoor ook een hogere maandelijkse energierekening krijgen, is echter moeilijk te voorspellen.

"Natuurlijk hebben een paar extra koude dagen gevolgen voor het gasverbruik van mensen. Maar of dat uiteindelijk leidt tot hogere energierekeningen of niet, daar valt niets over te zeggen", zegt woordvoerder Robert Portier van energieleverancier Vattenfall. "Dat laatste hangt namelijk af van ontzettend veel factoren."

Gasrekening

De hoogte van de uiteindelijke gasrekening hangt in de eerste plaats af van het individuele verbruik. Dat wordt bijvoorbeeld bepaald door de omvang van een huis en het aantal personen in een huishouden. Maar ook of je in oud- of nieuwbouw woont, hoe goed er is geïsoleerd, of er op gas of elektriciteit wordt gekookt en of de bewoners thuiswerken of niet.

Bovendien werken energieleveranciers veelal met jaarcontracten waarbij klanten een gemiddeld maandbedrag betalen. Daarin zit ook het elektriciteitsverbruik en kosten voor het gebruik van het netwerk verwerkt. De extra kosten voor gas tijdens een paar bovengemiddeld koude weken worden uiteindelijk uitgesmeerd over 12 maanden.

Mogelijke compensatie

Bovendien worden die extra kosten mogelijk nog gecompenseerd door bovengemiddeld warme perioden in het jaar. Zo was er tot vorige week sprake van een relatief zachte winter. Ook speelt de prijsontwikkeling van gas, die is gekoppeld aan de olieprijs, een belangrijke rol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zachte winter: veel mensen krijgen geld terug van de energiemaatschappij

Dat maakt het allemaal niet makkelijk om concreet te zeggen hoeveel hoger de totale energierekening wordt door de huidige koude winterdagen, wil Portier maar zeggen.

Hoger verbruik

Toch geldt in het algemeen uiteraard dat tijdens bovengemiddeld koude winterdagen méér gas wordt verbruikt. Volgens de woordvoerder neemt Vattenfall in het algemeen waar dat de vraag naar gas tijdens koude winterdagen verdubbelt.

"Die piek in de vraag kunnen wij aan dankzij onze afdeling die de vraag naar gas voorspelt. Die kijkt natuurlijk ook naar het grotere aantal thuiswerkers als gevolg van de coronamaatregelen. Bij een toenemende vraag maken wij gebruik van het gas in onze voorraden, of kopen eventueel extra gas in. Dat leidt dus niet tot problemen."

Ruwe berekening

Ook de Consumentenbond benadrukt dat de vraag in hoeverre het koude winterweer leidt tot hogere energierekeningen onmogelijk eenduidig te beantwoorden is. "Daarbij is sprake van zoveel mitsen en maren", zegt woordvoerder Joyce Donat.

Een energie-expert van de Consumentenbond wil op verzoek echter wel eens kijken naar een ruwe berekening die RTL Z op de achterkant van een sigarendoosje maakte.

Die gaat uit van eerder onderzoek door Essent, waaruit blijkt dat een gemiddeld huishouden ongeveer 1000 euro per jaar kwijt is aan gas. Dat is gemiddeld bijna 3 euro per dag. In de winter is dat waarschijnlijk aanzienlijk hoger, zeg 5 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energierekening daalt flink door coronacrisis: gas 20 procent goedkoper

Als de vraag naar gas op een extreem koude winterdag verdubbelt, kost dat een gemiddeld huishouden dus 5 euro per dag méér. Een winterweek kost dan 35 euro extra. Omdat dat bedrag wordt uitgesmeerd over twaalf maanden, zou de maandelijkse energierekening bijna 3 euro hoger uitvallen.

Berekening Consumentenbond

Volgens de energie-expert van de Consumentenbond is die berekening iets te onnauwkeurig, mede omdat gasleveranciers naar zowel huishoudens als grootverbruikers kijken, en mensen tijdens winterkou niet méér gaan douchen of koken.

De expert kijkt alleen naar huishoudens en vergelijkt de huidige dagen met een vergelijkbaar koude periode uit het verleden. Daarmee komt hij op een gasverbruik voor verwarming, dat zo'n 1,6 keer groter is dan normaal.

Dat komt afgerond uit op 25 kuub gas méér in de week, ofwel zo'n 20 euro. Omgerekend is dat zo'n 1,65 euro per maand op jaarbasis. Als het volgende week vergelijkbaar koud wordt, kom je voor twee weken op zo’n 3 euro per maand op jaarbasis.

Isoleren scheelt tientjes

Wel tekent de Consumentenbond aan dat die bedragen veel hoger kunnen zijn als een huis slecht geïsoleerd is, en veel lager als er sprake is van een goed isolatie. "Dus ga je echt goed isoleren, dan pak je daarna in dit soort weken meerdere tientjes per week."

Bovendien houden beide ruwe rekenvoorbeelden geen rekening met de omstandigheid dat veel mensen nu thuiswerken wegens corona. Dat betekent dat hun gasverbruik hoger is dan het gemiddelde verbruik waarmee is gerekend. Voor gezinnen met thuiswerkers en kinderen die niet naar school kunnen, zullen de kosten dus waarschijnlijk nog iets hoger uitpakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van