Ga naar de inhoud
Vanavond stemming

Europees Parlement neemt laatste horde voor uitkering coronamiljarden

Het Europees Parlement. Beeld © EPA

Vandaag debatteert én stemt het Europees Parlement over het gigantische coronaherstelfonds van de EU. Als het parlement instemt zijn alle hordes van belang genomen.

De stemming van vandaag gaat over het leeuwendeel van het coronasteunpakket ter waarde van 750 miljard euro: de faciliteit voor herstel en veerkracht (FHV). Die bestaat voor 312,5 miljard uit subsidies aan lidstaten, en maximaal 360 miljard euro aan leningen.

EU-top
Lees ook:
EU-top bereikt na 90 uur onderhandelen akkoord over coronaherstelfonds

Over de FHV is vorig jaar flink gesteggeld. Zo verzette onder meer Nederland zich lange tijd tegen het verstrekken van subsidies door de Europese Commissie met geleend geld. Normaal gesproken verstrekt de EU namelijk alleen subsidies met geld dat het ook daadwerkelijk in kas heeft, opgehaald via afdrachten van lidstaten. Maar dit gigantische bedrag heeft de EU niet liggen, en dus moet Brussel dat geld lenen.

Vooral Nederland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken vonden het een onzalig plan om een gezamenlijke schuld aan te gaan, met het risico dat rijke landen (wij dus) ooit moeten opdraaien voor de schuld van andere landen, als die niet aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen.

Akkoord bereikt

Na veel vijven en zessen kwam het plan er toch. De subsidies werden wat naar beneden geschroefd, de verdeling over de lidstaten werd wat aangepast en er moest een strengere toets komen op de plannen waar subsidie voor wordt aangevraagd.

Die moeten aantoonbaar de economie op de lange termijn versterken. Ook moet minimaal 37 procent van de uitgaven besteed worden aan maatregelen die de klimaatdoelstellingen dichterbij brengen en 20 procent moet verdere digitalisering stimuleren.

In december bereikten de onderhandelaars van het Europees Parlement al een akkoord over het definitieve plan met de Raad van de EU, waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd. Vandaag wordt dat, hoogstwaarschijnlijk, goedgekeurd door het hele parlement.

Vanavond stemmen, morgen pas de uitslag

Helemaal zeker is dat natuurlijk pas als de stemming erop zit, benadrukt EP-woordvoerder Koen Blankenstijn, maar de verwachting is wel dat de volksvertegenwoordigers instemmen. Zij willen ook vaart maken, zodat landen eindelijk hun plannen kunnen gaan indienen bij de Europese Commissie, waarna de subsidies kunnen worden uitgekeerd.

Kabinet
November 2020
Kabinet schuift huiswerk voor Europese hulpmiljarden naar volgend kabinet

De stemming vindt vanavond plaats, van 20.00 uur tot 21.15 uur. Maar pas morgenochtend zal de uitslag definitief worden vastgesteld. Dat komt omdat de parlementariërs op afstand kunnen stemmen. Dat gebeurt niet met een eenvoudige druk op de knop, maar met een formulier dat moet worden getekend, gescand en opgestuurd. Dat duurt dus allemaal wat langer dan in normale tijden.

Formeel gezien is de wetgeving die het mogelijk maakt om de miljarden uit te gaan keren dan nog steeds niet helemaal rond. De Raad moet dan ook nog zijn goedkeuring geven. Maar toen het compromis werd bereikt in december gaven alle EU-landen al aan in te gaan stemmen met het voorstel, dat is dus een echte formaliteit. Zeker aangezien het voorstel slechts door 15 van de 27 lidstaten goedgekeurd moet worden.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van