95 tot 97 procent

Baankansen gigantisch na hoger onderwijs: bijna iedereen aan het werk

09 februari 2021 00:02 Aangepast: 09 februari 2021 13:22
Studenten van de TU Eindhoven. Beeld © Bart van Overbeeke Fotografie

Dat studeren geen kwaad kan voor je baankansen zal niet als een verrassing komen. Maar uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat de kans op werk wel extreem hoog te noemen is.

Vier jaar na het afronden van een hbo- of wo-opleiding hebben bijna alle ex-studenten een baan. Een klein deel gaat weer studeren (9 procent van de hbo'ers en 2 procent van de wo'’ers) en nog een kleiner clubje vertrekt naar het buitenland.

Van de mensen die in Nederland bleven en niet nog meer gingen studeren had op een haar na iedereen een baan. 97 procent van de mannen met een hbo-bachelor was aan de bak, 95 procent van de wo-mannen had een baan en ook 95 procent van de hbo- en wo-vrouwen was aan het werk.

Belangrijk: het gaat hier om mensen die afstudeerden in 2014 en daarna een baan vonden. De coronacrisis is dus niet meegerekend.

Voltijd en deeltijd, een traditionele verdeling

Verder blijkt, niet verrassend, dat vrouwen veel vaker voor een deeltijdbaan kiezen dan mannen. Mannen die een universitaire opleiding hadden afgerond werkten in 91 procent van de gevallen meer dan 35 uur per week. Voor vrouwen was dat met 79 procent wat lager.

Voormalig hbo'ers werken over de gehele linie wat vaker in deeltijd. 88 procent van de mannen in die categorie heeft een voltijdsbaan. Van de vrouwen die van het hbo kwamen werkte slechts 67 procent fulltime.

Na de hbo-opleiding Taal & Cultuur is de kans dat iemand voltijd gaat werken het kleinst, zo blijkt. Slechts 50 procent van de studenten met een papiertje van die studie op zak, werkte vier jaar later fulltime. Ook hbo-opleidingen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en gedrag & maatschappij leveren veel deeltijders af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van