'Onrechtmatig'

Werkloze piloten slepen ABN Amro voor rechter: 'Lening als molensteen om nek'

05 februari 2021 07:21 Aangepast: 05 februari 2021 08:38
Een piloot van in de cockpit van een Airbus A320. Beeld © AFP

Een groep voornamelijk werkloze piloten spant een rechtszaak aan tegen ABN Amro. De piloten kampen met torenhoge schulden, nadat ze in het verleden fikse leningen hebben afgesloten om hun opleiding te kunnen bekostigen. Volgens de piloten had ABN Amro die leningen nooit mogen verstrekken. "Onze eis is dat de leningen onrechtmatig worden verklaard", zegt hun advocaat Frank Olberts tegen RTL Z.

Olberts zegt zo'n 65 piloten te vertegenwoordigen. Ze hebben leningen afgesloten in 2007 en de daaropvolgende jaren. Omdat in die periode de kredietcrisis uitbrak, stortte de markt voor verkeersvliegers volledig in. Net afgestudeerde piloten hadden wel een torenhoge schuld, maar geen uitzicht op een goede baan.

De opleiding tot piloot kost al gauw 120.000 euro, een bedrag dat nog kan oplopen door extra cursussen voor bepaalde type vliegtoestellen. Sommige piloten hebben een schuld van meer dan 200.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massa-ontslag bij EasyJet: 3 bases op slot en 4500 banen weg

ABN Amro was jarenlang de enige bank die leningen verstrekte om de dure pilotenopleidingen te bekostigen. Olberts verwijt de bank 'onvoldoende of zelfs onjuiste informatie' te hebben verstrekt aan de aspirant-verkeersvliegers. "Het gaat om jongens en meiden van 18 of 19 jaar zonder inkomen. Die mag je niet zomaar zulke grote bedragen lenen."

Betalingsverplichtingen

Volgens de advocaat werden de leningen door de bank voorgespiegeld als risicoloos. Immers, in het geval dat een lening niet zou kunnen worden terugbetaald omdat een afgestudeerde piloot geen baan zou kunnen vinden, was er een garantiefonds beschikbaar. Dat garantiefonds werd beheerd door de vliegschool.

Veel van de piloten die door Olberts vertegenwoordigt, hebben een opleiding gevolgd bij Stella Aviation Academy. Die school kon na het uitbreken van de kredietcrisis de aanspraak op het garantiefonds niet aan en ging in 2014 failliet. Daarmee viel het vangnet van het garantiefonds weg, terwijl ABN Amro de piloten ondertussen wel hield aan hun betalingsverplichtingen

Bekijk ook: Piloten leren cockpit beter kennen met VR

KLM Cityhopper-piloten krijgen een virtual-reality bril mee naar huis, zodat zij een deel van hun trainingen kunnen doen waar, wanneer en hoe vaak ze willen.

Sommige afgestudeerde piloten vonden in de crisisjaren een baan bij prijsvechters als Ryanair of luchtvaartmaatschappijen in Azië, waar de salarissen een stuk lager liggen dan bij de maatschappijen in West-Europa. Andere piloten konden nergens terecht en zochten noodgedwongen een baan buiten de luchtvaart.

'Molensteen om nek'

In beide gevallen lagen de verdiensten veel lager dan voorgespiegeld bij het begin van de opleiding en veel piloten hadden daarom grote moeite de rentelasten te voldoen, laat staan dat ze toekwamen aan aflossing. De torenhoge leningen hangen daarom bij sommige piloten nog steeds 'als een molensteen om hun nek'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog geen piloot, stewardess of purser gedwongen eruit bij KLM

Olberts vindt dat ABN Amro de belangen van hun klanten 'niet goed in het oog heeft gehouden' en zich daarom 'onvoldoende aan de zorgplicht heeft gehouden'. In de afgelopen jaren heeft de advocaat meerdere keren geprobeerd een schikking te treffen voor de piloten die hij vertegenwoordigt, maar zonder succes. Daarom sleept hij ABN Amro nu voor de rechter.

Reactie ABN Amro

De bank laat in een reactie aan RTLZ weten: "De meeste piloten kunnen gelukkig hun verplichtingen op hun lening betalen. Maar wij zijn ons er ook van bewust dat er een kleine groep kwetsbare klanten is onder de piloten. In het verleden hebben we actief gezocht naar oplossingen voor deze kwetsbare klanten op individuele basis. Dat doen we nu nog en daar gaan we de komende tijd ook actief mee door. Ondertussen is deze zaak onder de rechter en zullen we uitkomst daarvan moeten afwachten."

De zaak dient op 20 mei in de rechtbank van Amsterdam.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van