Stand van de bouw

Kantoren en winkelpanden een stuk minder in trek

05 februari 2021 07:12 Aangepast: 05 februari 2021 08:12
Door de coronacrisis staan veel kantoorpanden te huur. Beeld © ANP Foto

De lockdowns en het thuiswerken hebben hun weerslag op de vastgoedmarkt. Vorig jaar werden flink minder kantoor- en winkelpanden verkocht en verhuurd dan een jaar eerder.

Zowel in het winkelvastgoed als op de kantorenmarkt staan ze voor flinke uitdagingen, blijkt uit de laatste Stand van de Bouw van ABN Amro.  

Dalende huurprijs

Allereerst de kantorenmarkt. In 2020 vonden ruim een kwart minder kooptransacties plaats op deze markt. Het aantal huurtransacties daalde met 18 procent. Met uitzondering van Amsterdam daalde ook de gemiddelde huurprijs: van 150 naar 145 euro per vierkante meter. 

Ook het beleggingsvolume in de kantorenmarkt nam fors af. Aan het begin van 2020 hadden investeerders nog 6 miljard euro belegd in deze panden. Aan het eind van het jaar was daar nog maar de helft van over: iets meer dan 3 miljard.  

Deze daling zou dit jaar effect kunnen hebben op de waarde van kantoorvastgoed, zegt ABN in het rapport. Die reageert met vertraging op economische ontwikkelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sluiting dreigt voor duizenden kantoren: 'Voldoen niet aan energie-eisen'

Duurdere locaties

Het enige dat stijgt in de kantorenmarkt is de waarde van de bouwvergunningen. Hoewel het aantal vergunningen met 11 procent daalde, steeg de waarde van die vergunningen tussen september 2019 en september 2020 met bijna 64 procent, naar ruim 725 miljoen euro. 

Die waardestijging verbaasde mij ook, zegt sectoreconoom Madeline Buijs. "Waarschijnlijk zijn de kantoorpanden die worden gebouwd duurder of groter. Met name in het westen en zuiden van het land worden de komende jaren kantoren gebouwd en dat is daar duurder."

Stuk minder hard

Daar komt nog eens bij dat kantoren steeds duurzamer en slimmer worden, zegt Buijs. "Er zit meer techniek in, dat maakt ze duurder per vierkante meter. Het zou ook nog kunnen dat bedrijven hun locaties gaan centraliseren, dat levert vaak wel een wat groter kantoor op."

Ze relativeert de prijsstijging wel enigszins. "Als je puur naar het tweede en derde kwartaal van 2020 kijkt, stijgt de waarde van de bouwvergunningen voor kantoren ook nog, maar een stuk minder hard."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vastgoedadviseur: thuiswerken zorgt voor meer leegstaande kantoren

Minder vergunningen, minder waard

Winkels zijn een groot deel van het jaar dicht geweest. Dat is terug te zien in de cijfers over het winkelvastgoed: het aantal verkochte winkelpanden daalde met ruim 30 procent. De waarde van die panden steeg in de eerste drie kwartalen nog wel licht, maar ook hier geldt dat de prijs later reageert op economische ontwikkelingen. 

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor winkels daalde, becijferde ABN Amro. Ook de waarde van die vergunningen daalde, met 9,6 procent naar bijna 227 miljoen euro. 

Ook stonden eind vorig jaar meer winkels leeg: 6,9 procent ten opzichte van 6,3 procent eind 2019. In bijna de helft van de gevallen gaat het om winkels waarvan de verwachting is dat ze binnen enkele maanden tot een jaar weer gevuld zijn. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van