Geen tijd voor verkiezingen

Oud ECB-baas Mario Draghi wordt premier Italië

03 februari 2021 14:00 Aangepast: 03 februari 2021 14:04
Mario Draghi arriveert op het presidentieel paleis in Rome. Beeld © Getty

Italië krijgt een regering van nationale eenheid. President Sergio Matarella heeft de voormalig ECB-president Mario Draghi gevraagd die te gaan leiden. Het betekent het einde voor premier Giuseppe Conte en de grootste regeringspartij Vijfsterrenbeweging dreigt uiteen te vallen.

President vindt het onverantwoord nu verkiezingen uit te schrijven.

Draghi heeft ja gezegd op het verzoek van Matarella. Hij gaat nu een ploeg ministers samenstellen. 

In januari verloor de regering de meerderheid in het parlement. Pogingen toch weer een doorstart te maken met de drie coalitiepartijen of met steun van anderen mislukten. Nu nieuwe verkiezingen uitschrijven zou volgens Matarella onverantwoord zijn.

Volgens hem is een regering van nationale eenheid 'met een goede reputatie' de enige optie is voor dit moment in Italië. "Als we nu verkiezingen uitschrijven dan duurt dat maanden voordat er een werkende regering zit. Bij de verkiezingen in 2013 duurde dat 4 maanden, bij die van 2018 5 maanden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Impopulaire ex-premier stort Italië in dubbele crisis: 'Niemand zit hier op te wachten'

Geen tijd

En die tijd is er niet. Matarella wees er nog maar eens op dat Italië in een gezondheids-, sociale- en economische crisis zit. "Italianen verwachten nu concrete en snelle antwoorden. We zitten middenin de pandemie en we vrezen een nieuwe golf."

Verkiezingen betekent ook veel bijeenkomsten voor de organisatie. En dat kan niet met altijd afstand houden. In andere landen waar verkiezingen waren is een sterke groei van het aantal besmettingen geconstateerd, stelt Matarella.

Hij ziet graag dat een groep experts voorlopig het land leidt en het permanente geruzie tussen politiek partijen daarmee naar de achtergrond verdwijnt. In 2011 kende Italië ook al een zogenoemde technocratenregering van experts. Toen onder leiding van oud-eurocommissaris Mario Monti. 

Europees geld

Ook is het volgens Matarella belangrijk dat er snel beslissingen worden genomen over hoe het geld uit het Europese herstelfonds in Italië gaat worden besteed. Het gaat daarbij om 222 miljard euro.

De regering moet daarvoor uiterlijk in april plannen indienen bij de Europese Commissie. Een demissionaire regering krijgt dat volgens hem niet voor elkaar. Italiaanse gemeenten opperden al om een deel van het geld rechtstreeks over te maken naar hen en het niet via Rome te laten lopen.

President Sergio Matarella van Italië dinsdagavond. President Sergio Matarella van Italië dinsdagavond.

Whatever it takes

Draghi is voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij wordt wel gezien als redder van de euro gedurende de eurocrisis.

Zijn uitspraak om alles te doen wat nodig was voor die euro, 'whatever it takes', is daarbij gevleugeld geworden. Door op grote schaal staatsobligaties te kopen van landen in de problemen hield hij zwakke economiën, met name die van van eigen land, overeind.

Draghi was daarvoor directeur generaal van het ministerie van Financiën in Italië, president van de Italiaanse centrale bank en werkte voor Goldman Sachs. Naar verwachting zal hij zich omringen door andere technocraten waardoor de politieke partijen grotendeels buitenspel komen te staan.

Conte exit

De keuze voor Draghi is een teleurstelling voor de huidige premier Conte. De afgelopen weken is geprobeerd om toch weer een meerderheid voor een regering onder zijn leiding te vinden.

Voormalig premier Matteo Renzi steunde Conte tot afgelopen maand, maar na ruzie over met name het economisch herstelplan dat wordt gefinancierd met Europees geld verliet Renzi de coalitie. Renzi zou hebben aangestuurd op een regering Draghi omdat hij vooral graag ziet dat Conte vertrekt.

Vijfsterren

Conte, van oorsprong hoogleraar en advocaat, werd in 2018 uit het niets naar voren geschoven als premier door de grote winnaar van de verkiezingen toen de Vijfsterrenbeweging. Dit omdat de partij geen geschikte leider onder de leden kon vinden.

Nu de partij die werd opgericht voor cabaretier Beppe Grillo niet meer verder kan regeren, dreigt een scheuring.

Salvini

Met name de rechtse partijen zijn teleurgesteld in de keuze voor een technocratenregering. De Lega van Matteo Salvini stond op forse winst in de peilingen.  Als er uitzicht is op vervroegde verkiezingen wil hij Draghi echter wel op punten steunen, zo zei hij vanmiddag.

Silvio Berlusconi van de centrumrechtse partij Forza Italia kan zich wel vinden in Draghi. Zijn partij is de afgelopen jaren sterk gekrompen. Hij zou bij een overwinning van rechts Salvini als premier voor zich moeten laten.

Financiële markten reageren enthousiast. De beurs van Milaan zit in de lift (+2,5 procent om 13.50) en de rente op Italiaanse staatsobligaties daalt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van