Afhalen op bestelling

Ondernemers blij met versoepelingen: 'Het geeft ademruimte'

01 februari 2021 16:37 Aangepast: 01 februari 2021 17:14
Martal en Dick Bijnen.

Er lijkt nu toch een beetje ruimte voor versoepeling van de lockdown. Vanaf volgende week mogen winkels mogelijk weer open voor het afhalen van bestellingen. Sommige ondernemers zijn opgelucht: "Het zou ons eindelijk wat extra lucht geven."

Voor Dick en Martal Bijnen is de lockdown een drukte van jewelste. Hun kledingwinkel is weliswaar verplicht dicht, maar ze moeten thuisonderwijs geven aan hun zoon en ze proberen zoveel mogelijk omzet te draaien ondanks de lockdown. Daardoor is het leven er niet rustiger op geworden.

Voor avondklok klaar zijn

"Mijn man gaat in de ochtend naar de winkel om de website te updaten en de bestellingen die online gedaan worden te verwerken. Ik leer dan onze zoon schrijven en lezen", legt Martal uit.

 "In de middag gaat hij dan naar opa en oma, zodat ik kan helpen met het rondbrengen van bestellingen. Anders zijn we niet op tijd voor de avondklok klaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkels volgende week weer open, maar alleen voor afhalen bestellingen

Via whatsapp bestellen

De kledingzaak van het echtpaar had nooit een webwinkel, maar moest die sinds corona uitbrak wel beginnen.

"We hebben van alle artikelen een foto gemaakt met de actuele maat en prijzen. Daarnaast kun je QR-codes scannen als je langs de etalage loopt. Dan kun je whatsappen met mijn man om te bestellen."

Bestellingen ophalen

De webwinkel loopt beter dan ze verwachtte, maar toch blijft de omzet fors achter bij vorig jaar. "In december hadden we zo'n 60 procent omzetverlies en in januari haalden we 10 procent van de normale omzet." Het kost Dick en Martal ook een hoop extra tijd. Mede daardoor hoopt Martal dat ze de bestellingen straks door klanten mogen laten ophalen.

"Dat zou echt enorm helpen. We draaien dan wat extra omzet omdat we meer bestellingen aan kunnen, en het scheelt een hele hoop tijd, stress en geregel. Het geeft echt ademruimte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baanbrekende uitspraak: café hoeft helft van huur niet te betalen vanwege lockdown

Winkeliers in nood

En die ademruimte is nodig, weet brancheorganisatie InRetail. Uit hun onderzoek blijkt dat bijna 85 procent van de winkeliers kampt met zeer veel mentale druk. En die druk is niet alleen mentaal. Een derde van hen geeft aan het nog minder dan een maand vol te kunnen houden.

InRetail pleitte er dan ook al langer voor dat afhalen van bestellingen mogelijk moet zijn. Ze zien dit het liefst al vanaf woensdag gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Komende jaren massale leegstand winkels in binnensteden'

Niet meteen uit de brand

Toch zijn winkeliers niet meteen gered als er afgehaald mag worden. Sandra van Doorn, eigenaresse van een boekhandel, is sceptisch. "Je mist het rondsnuffelen. Bij boekwinkels koop je vaak iets dat je pas in de winkel vindt. Bij een bestelling moet je echt op zoek zijn naar een specifiek boek. Dus ik vraag me af of het bij ons de omzet genoeg omhoog gaat helpen."

Ook kledingwinkelier Joost Middelman is terughoudend. "Elke versoepeling is welkom, maar click en collect zet bij ons geen zoden aan de dijk. Kleding wil je toch zien en voelen."

Wel erkent hij als klanten bestellingen kunnen afhalen wat minder geregel te hebben. "Afhalen is makkelijker, maar nog steeds kan ik de klant verder niet adviseren en je mist de extra aankopen die je wel hebt als een klant iets leuks ziet hangen. Het zal, denk ik, voor mijn winkels niet omzetverhogend werken."

Winkelen op afspraak

Ondanks dat Martal blij is als afhalen mogelijk wordt, hoopt ook zij dat er op termijn nog iets meer kan. "Afhalen alleen is niet voldoende dat helpt de omzet niet genoeg omhoog, winkelen op afspraak zou het fijnste zijn. Dat kan ook veilig, en dan kunnen mensen veel meer rondkijken en shoppen. Misschien dat we dan zelfs geen steun meer nodig hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van