Ga naar de inhoud
Shoppen over de grens

Europese webwinkels in trek, dit zijn je rechten als consument

Nederlanders kochten meer bij Europese webwinkels Beeld © ANP HH / Peter Hilz

We bestellen steeds vaker pakketjes bij webwinkels in andere Europese landen. Vanwege het assortiment, of lagere prijzen. Een pakketje weer retour sturen, gaat alleen niet altijd even makkelijk.

Hoewel we nog altijd veel meer online bestellen bij Nederlandse webwinkels, groeit het aantal bestellingen bij webshops in andere Europese landen hard. 

In het derde kwartaal van 2020 gaven Nederlandse consumenten 605 miljoen euro uit bij deze webwinkels over de grens. Dat is ruim 30 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

Je recht als consument

Een pakketje retour sturen, omdat de maat van een kledingstuk niet goed is, of een lamp kapot aankwam, gaat alleen niet altijd even makkelijk leert de ervaring. Sommige webwinkels zijn moeilijk of niet bereikbaar.

Toch gelden voor webwinkels in de EU dezelfde rechten als voor webwinkels binnen Nederland. Sinds 2014 is er namelijk uniforme regelgeving rondom internetverkoop binnen de EU. Het gaat zowel om de garantietermijn als retourbeleid. 

Consumentenbond:
Lees ook:
Consumentenbond: bestel deze spullen niet buiten de EU

Gratis juridische hulp

Mocht je toch niet tevreden zijn met het product van je Europese webwinkel en er samen niet uitkomen, vrees dan niet.

Bij het Europees Consumenten Centrum (ECC), gefinancierd door de Europese Unie, kun je gratis juridische hulp krijgen.

Shoppen, shoppen, shoppen

Dat we meer buiten Nederland bestellen, verklaart het CBS deels door de coronacrisis. Dat effect is ook binnen Nederland goed te zien in de cijfers. De verkoop bij Nederlandse webwinkels steeg in het derde kwartaal ook hard, aldus het CBS. Die ging met 38 procent omhoog.

De omzet van pure webwinkels groeide met 31 procent. Nederlandse multichannel-verkopers, die zowel een fysieke winkel als een webwinkel hebben, zagen de verkoop via internet met bijna 48 procent stijgen.

Pakketje bestellen? Pas op voor 'dropshipping'

03:04
Dit is een artikel van