Verstikking

Fries bedrijf schuldig aan dood werknemer, krijgt boete van een ton

21 januari 2021 17:12 Aangepast: 21 januari 2021 17:41
Rechtbank van Zwolle Beeld © Bullet-ray Photography

Een Fries bedrijf is schuldig bevonden aan de dood van een werknemer in 2018. De man kwam om tijdens werkzaamheden in het Groningse dorp Middelstum. Het bedrijf moet een boete betalen van 100.000 euro, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk.

De rechtbank in Overijssel oordeelt dat het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden en daardoor schuldig is aan het dodelijke ongeval.

 

Verstikking

Het ongeluk gebeurde toen aan het slachtoffer twee machines in een container plaatste. Eén van deze machines was een zogenoemde schranklader. Een schranklader is een relatief kleine machine en wordt voornamelijk gebruikt bij graafwerkzaamheden.

Het probleem bij de schranklader was dat de deuren niet goed dicht konden. Daarom moest de machine achterstevoren in de container gereden worden. Toen de man uitstapte, viel hij en kwam hij klem te zitten tussen de container en de machine. Hierdoor stikte hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nico viel 5 meter bij hijswerk, ongeluk was wake-upcall voor bedrijf

Niet in orde

Uit onderzoek blijkt nu dat essentiële beveiligingsonderdelen van de schranklader verwijderd waren. Daarnaast is er nooit onderhoud aan de machine gepleegd en was de machine niet goedgekeurd, wat wel verplicht is.

Er waren nog meer zaken die niet klopten. Zo kenden de medewerkers van het Friese sloopbedrijf het personeelshandboek (met veiligheidsvoorschriften) niet en was de voorman tijdens de werkzaamheden niet op de bouwplaats aanwezig.

Vanwege al deze redenen oordeelt de rechtbank dat het Friese bedrijf verantwoordelijk is voor de dood van de 59-jarige man. De rechtbank legt het bedrijf een boete op van 100.000 euro, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 100.000 bedrijfsongevallen in 2019, stress regelmatig de oorzaak

Afstandelijk naar nabestaanden

In een reactie aan RTL Z laat Gerard ten Brink, zoon van het slachtoffer, weten: "Wij krijgen onze vader er niet mee terug, maar het is wel een stukje erkenning." Volgens Ten Brink is het fijn om te weten dat zijn vader niets te verwijten was.

Het bedrijf was erg afstandelijk na het ongeluk, zegt hij. "Ze zijn niet eens op de plek van het ongeval geweest." Hij hoopt dat hij met de uitspraak dit hoofdstuk achter zich kan laten en verder kan. "Je moet niet te lang in het verleden blijven hangen. Je moet op een gegeven moment toch verder gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van