Klant merkt niets

Deutsche Telekom verkoopt zendmasten T-Mobile Nederland

21 januari 2021 14:55 Aangepast: 21 januari 2021 15:18
Beeld © ANP

Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, verkoopt alle zendmasten die worden gebruikt voor mobiele netwerken in Nederland. Cellnex Nederland is de nieuwe eigenaar. In ruil voor de zendmasten krijgt Deutsche Telekom een aandeel van 38 in dat bedrijf.

Deutsche Telekom verkoopt alle 3150 zendmasten in Nederland aan Cellnex, meldt het bedrijf. Met de 900 masten die Cellnex Nederland al had, is het met 4310 zendmasten in een klap de grootste onafhankelijke aanbieder van telecominfrastructuur in Nederland. 

Voor mobiele klanten van T-Mobile verandert er niets. Want T-Mobile Nederland huurt voor langere tijd plekken in de masten van Cellnex Nederland. Tot deze overname deed T-Mobile dat bij T-Mobile Infra BV, het dochterbedrijf van Deutsche Telekom. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'T-Mobile Nederland is een hapklare brok voor investeerders'

Geen voorbode van verkoop T-Mobile

Dat Deutsche Telekom zijn masten verkoopt is opvallend, zegt analist Tim Poulus van Telecompaper. Maar ondanks hardnekkige geruchten dat Deutsche Telekom de verkoop van T-Mobile Nederland zou voorbereiden, is het afscheid nemen van zendmasten geen voorbode op die verkoop

Een van de redenen is dat zendmasten niet meer van T-Mobile zelf waren. Na de fusie met Tele2 werden die masten al ondergebracht bij T-Mobile Infra. Sterker: het is misschien zelfs positief voor T-Mobile, omdat ze nu bij een grotere partij huren. 

"T-Mobile kan nu dus op meer en andere locaties huren, bijvoorbeeld op plekken waar ze nog geen goede dekking hebben. Er is namelijk altijd ruimte in zo’n mast."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veiling snelle 5G-frequenties start begin 2022

Trend: bedrijven verkopen hun masten

Telecombedrijven verkopen vaker hun masten. Het is een manier om de investeringen in zendmasten en locaties er weer uit te halen. En daar haakt Cellnex handig op in, zegt Poulus.

Het bedrijf trok de afgelopen jaren vaker de knip om uit te breiden. Zo kocht het bedrijf onder andere masten van het Franse Bouygues Telecom en Orange in Spanje

Dat beleggers er brood in zien, blijkt uit de beurskoers. Het Spaanse moederbedrijf Cellnex ging in 2015 naar de beurs en werd toen gewaardeerd op 3,6 miljard dollar. Sindsdien is de koers van het aandeel met bijna 300 procent gestegen. 

Een ander voorbeeld is Vodafone dat zo’n 80.000 masten in Europa heeft en bracht die onder in dochteronderneming Vantage Towers. Dat gaat binnenkort ook naar de beurs, waarmee Vodafone zo'n 4 miljard euro op wil halen. Die hoge waardering zorgt ervoor dat bedrijven dus sneller geneigd zijn om hun infrastructuur van de hand te doen, zegt Poulus. 

"Maar er zijn er ook die de verleiding weerstaan. Zoals VodafoneZiggo in Nederland en BT in Engeland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

T-Mobile verhoogt abonnementsprijzen met 1,6 procent vanaf 2021

'Huurbaas kan huur verhogen'

Of het verstandig is, moet blijken. Er kleven twee nadelen aan de verkoop van al die masten, omdat je ineens moet luisteren naar een huurbaas. 

"Als je nu je huis verkoopt, levert dat een bak geld op. Dat kan handig zijn. Maar de huurcontracten lopen vaak 15 jaar. Wat als op daarna ineens de huur omhoog gaat?"

Er zijn mensen in de sector die het helemaal niet verstandig vinden, zegt Poulus. Want een andere trend is dat telecomaanbieders netwerken willen delen. Bijvoorbeeld om kosten te besparen. "Dat zie je in België, waar Proximus en Orange hun infrastructuur in verregaande mate gaan delen."

Als je masten in eigen beheer hebt, dan kun je er makkelijk een paar uitzetten, legt Poulus uit. "Dan zeg je de huur voor het land waar het op staat gewoon op. Maar dat wordt een stuk lastiger met langlopende huurcontracten bij een bedrijf als Cellnex."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'SoftBank wil aandelen T-Mobile slijten aan Deutsche Telekom'

Masten in ruil voor aandeel

Deutsche Telekom krijgt een aandeel van 38 procent van Cellnex Nederland. De rest van het bedrijf blijft in handen van Cellnex Nederland. Deutsche Telekom en Cellnex Nederland richten samen ook een investeringfonds op, waarin de bedrijven in totaal 600 miljoen euro steken. 

Dat fonds wordt beheerd door Deutsche Telekom en zoekt naar investering in digitale infrastructuur zoals datacenters.

Cellnex: stap voorwaarts

Ed Boerema, directeur van Cellnex Nederland, is in ieder geval in zijn nopjes met de groei naar zo’n 4000 masten. Hij noemt het een grote stap voorwaarts. 

"Dat is bijna vijf keer zo veel. We zijn nu 66 man groot en gaan naar 100 man. En ook in omzet verdubbelen we."

Dat het bedrijf zo veel masten in handen heeft, heeft volgens hem nog een effect. Namelijk dat er minder masten nodig zijn. Telecombedrijven kunnen immers bij Cellnex masten huren. "Want we willen niet dat er overal masten staan, maar dat die er staan juist optimaal worden gebruikt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van