Ga naar de inhoud
3,9 procent

Werkloosheid verder gedaald, nog wel veel hoger dan begin 2020

Vanuit de bouw steeg het aantal aanvragen voor een WW-uitkering. Beeld © Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte

In de laatste maand van vorig jaar is de werkloosheid in ons land opnieuw gedaald. In december 2020 zat 3,9 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis, in november was dat nog 4 procent. Maar de arbeidsmarkt is de klap van de coronacrisis nog lang niet te boven.

Dat komt neer op 368.000 mensen die wel willen werken, maar geen werk kunnen vinden of net hun baan zijn kwijt geraakt. De aantal daalt al sinds de zomer, toen de werkloosheid piekte als gevolg van de coronacrisis.

In augustus waren er 426.000 werklozen en dat komt neer op 4,6 procent van de beroepsbevolking, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Coronaklap nog niet goedgemaakt

Dat er nu veel minder werklozen zijn, betekent niet dat het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt al weer helemaal teniet is gedaan. In januari 2020 was de werkloosheid met 284.000 werklozen nog een stuk lager. Tot en met augustus kwamen er vervolgens zo'n 150.000 bij. Daarvan is minder dan de helft inmiddels weer aan het werk.

Werkloosheid
Lees ook:
Werkloosheid daalt verder in november

De daling van 45.000 werklozen in de laatste drie maanden van 2020 heeft twee oorzaken. Daarbij is het van belang om te weten dat het CBS twee ontwikkelingen bijhoudt om de werkloosheid te meten.

Wie hoort er bij beroepsbevolking?

Allereerst kijkt het CBS hoeveel mensen van de werkzame beroepsbevolking een baan vinden. Dat waren er 28.000 in de maanden oktober, november en december.

Daarnaast rekent het statistiekbureau ook mee welke mensen de hoop op een baan voor even parkeren. Zij worden dan niet meer tot de beroepsbevolking gerekend, waardoor het aantal werklozen daalt. In het afgelopen kwartaal daalde de werkloosheid hierdoor met 17.000. 

WW-uitkeringen gestegen

Al die mensen die arbeidsmarkt - voor even - de rug toekeren, zorgen wel voor de eerste stijging in een half jaar tijd van het aantal WW-uitkeringen. 

Dat steeg met 3 procent ten opzichte van de maand ervoor naar 286.000 uitkeringen, meldt uitkeringsinstantie UWV. Vooral in de bouw werden meer uitkeringen aangevraagd, wat vaker gebeurt in de wintermaanden. 

DNB:
Lees ook:
DNB: werkloosheid loopt volgend jaar hard op, cao-lonen juist niet

Ook vanuit de horeca en de uitzendbranche waren er meer mensen die bij het UWV aanklopten voor een uitkering. Dat is logisch, want deze twee sectoren worden hard geraakt door de coronamaatregelen. 

Jongeren hard geraakt

Het UWV rapporteert verder een opmerkelijk stijging in het aantal jongeren dat een WW-uitkering heeft aangevraagd in het afgelopen jaar. Ten opzichte van december 2019 steeg het aantal WW-uitkeringen met 28 procent in december 2020. 

Dat komt omdat jongeren aan het begin van de coronacrisis hard zijn geraakt, omdat ze vaak met flexibele contracten hun werk deden, aldus het UWV. Een andere reden dat er bovengemiddeld veel jongeren met een uitkering thuis zitten, is dat ze vaak in sectoren werkten die extra hard zijn geraakt door de crisisis zoals de horeca.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief