Ga naar de inhoud
Ook Europese vluchten gecanceld

KLM stopt met langeafstandsvluchten vanwege verplichte coronatest

Een werkneemster van KLM op Schiphol, begin november 2020. Beeld © ANP

KLM stopt vrijdag met alle verre routes door de strengere reisregels van het kabinet die vandaag zijn aangekondigd. De luchtvaartmaatschappij houdt de vliegtuigen aan de grond omdat reizigers in het buitenland die naar Nederland willen, verplicht een coronasneltest moeten laten doen. Besmette werknemers zouden dan niet terug naar huis kunnen vliegen.

KLM wil het cabinepersoneel en piloten niet achterlaten. Vliegtuigpersoneel verblijft bij lange vluchten vanwege de werktijden vaak een dag of langer in een hotel in het land waar heen is gevlogen, afhankelijk van de vlucht. De sneltest mag maximaal 4 uur oud zijn bij het aan boord gaan, zo meldt de Rijksoverheid.

"Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland", aldus een woordvoerder. Daar komt nog bij dat een bemanningslid ook niet zou kunnen werken, dus praktisch komt KLM dan personeel tekort.

Europese vluchten

Ook vluchten naar bepaalde Europese bestemmingen worden onmogelijk. Het gaat dan om de late vluchten waarbij personeel moet overnachten in een hotel. Welke Europese bestemmingen uit het schema vallen, is nu nog niet bekend. "Maar het gaat om vluchten die 's avonds niet mee teruggaan naar Nederland."

De maatregelen hebben ook veel invloed op de handel. Zo worden onder meer bloemen met vrachtvliegtuigen van KLM vervoerd.

Getroffen landen

Op het Verenigd Koninkrijk wordt vanaf 23 januari helemaal niet meer gevlogen. Het kabinet stelt een vliegverbod in voor dat land, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.

Bij vluchten van andere Nederlandse maatschappijen zou volgens insiders niet direct geschrapt hoeven te worden. Transavia-personeel is 's avonds meestal thuis en Tui voert al weinig vluchten naar verre bestemmingen uit door de coronacrisis.

Repatriëren

Reizigers die nu nog in het buitenland zitten en vast dreigen te komen zitten, kunnen door KLM tot en met vrijdag worden teruggehaald. Nederlanders die daarna vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve test kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'50
Lees ook:
'50 tot 60 procent vluchten KLM vervalt', personeel bezorgd

KLM wordt gered, maar hoe belangrijk is KLM voor onze economie?

03:55