Oproep aan werkgever

Overheid gaat extra coronaverlof werkende ouders niet compenseren

20 januari 2021 15:13 Aangepast: 20 januari 2021 17:50
Minister Hugo de Jonge tijdens het debat over vaccineren. Beeld © ANP

De overheid gaat extra coronaverlof voor (thuis-)werkende ouders niet compenseren. Volgens het kabinet is een snel uitvoerbare oplossing niet gevonden en daarmee is het verlof een 'onbegaanbare route' geworden. Het kabinet vraagt werkgevers om zich flexibel op te stellen.

Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee ook op een voorstel van oppositiepartij GroenLinks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks wil betaald coronaverlof voor ouders

De partij kwam vorige week met een plan om betaald coronaverlof mogelijk te maken. Veel ouders zitten inmiddels met de handen in het haar, omdat de zorg voor hun kinderen nauwelijks is te combineren met hun werk.

Recht op verlof

Het kabinet heeft gekeken of werknemers recht op extra verlof kan worden geboden, terwijl werkgevers daarvoor tegelijkertijd worden gecompenseerd. Die compensatie is niet mogelijk, zegt De Jonge. Gerichte compensatie is volgens de minister 'dermate complex' dat het niet kan worden uitgevoerd.

De instanties belast met de uitvoering van de overheidsregelingen, zoals het UWV, hebben er geen capaciteit voor. Ze zijn al te veel belast met andere regelingen vanwege de coronacrisis. "Een snel uitvoerbare oplossing is niet gevonden tijdens overleggen met sociale partners", zegt De Jonge.

'Werkgevers hebben het lastig'

Werkgeversvereniging AWVN pleitte eerder ook voor extra coronaverlof binnen een steunpakket. Volgens de organisatie ondervinden veel bedrijven problemen door beperkte inzetbaarheid van hun personeel, terwijl salarissen wel moeten worden doorbetaald.

De organisatie zegt dat er op dit moment nog gesproken wordt over het onderwerp met het kabinet. Volgens AWVN kan het niet zo zijn dat een capaciteitsprobleem er zonder pardon voor zorgt dat er geen steun komt. Het kabinet komt naar verwachting deze week nog met meer informatie over extra steun voor ondernemers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers willen duidelijkheid over extra steun: 'Snel boter bij de vis'

'Houd rekening met ouders'

Het kabinet zelf blijft een beroep op de werkgevers van Nederland. In een eerdere Kamerbrief werd hen al met klem gevraagd om rekening te houden met werknemers die werk en zorg moeten combineren, ook om mensen thuis te houden en verdere besmettingen te voorkomen.

Nu schrijft De Jonge dat werkgevers flexibel moeten omgaan met de situatie en bestaande middelen moeten gebruiken om mensen te ontlasten, zoals flexibele werkroosters, vakantie- en compensatiedagen en verlofregelingen.

Bedrijven nemen initiatief

Ondertussen springen veel werkgevers al op de bres voor hun vaak overbelaste personeel. Van onderwijs aan huis tot betaald verlof. "Je moet werken wanneer je kan", vertellen ondernemers aan RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betaald verlof en docent aan huis: zo helpt de baas zijn werknemers

De Jonge zegt te blijven kijken naar oplossingen. Zo wordt er gekeken naar manieren om bij te dragen aan 'een gezonde thuiswerksituatie voor werkenden'. Wat deze precies zijn, zal de minister later bekend maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van