Bevlogen man

Hans de Boer, voormalig voorzitter VNO-NCW, overleden

18 januari 2021 11:37 Aangepast: 18 januari 2021 16:04
Hans de Boer. Beeld © ANP

Hans de Boer, van 2014 tot 2020 voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW is overleden. Hij overleed gisternacht aan de gevolgen van een zware hersenbloeding.

De Boer werd geboren op 17 januari 1955 in het Friese Witmarsum en is dus 66 jaar geworden. Hij was getrouwd en heeft twee kinderen. Hij werd enkele dagen geleden getroffen door een zware hersenbloeding waaraan hij is overleden. 

In september legde hij zijn functie neer als voorman van de machtige lobbyclub en ging met pensioen. De Boer werd opgevolgd door Ingrid Thijssen.

Bij wijze van afscheid toerde De Boer in de maanden voor zijn vertrek door heel Nederland om persoonlijk afscheid te nemen van zijn leden. Hij was bevlogen en noemde zijn achterban 'mijn ondernemers'.

'Niet naar de mond praten'

De Boer stond bekend als iemand die geen blad voor de mond nam. Hij deed bijvoorbeeld uitspraken als 'labbekakken met uitkeringen moeten aan het werk'. Iets waar hij zowel lof als kritiek voor kreeg.

Toen hij net een jaar bij VNO-NCW zat, werd hem in een interview met de Volkskrant een reactie gevraagd op de karakterbeschrijving 'ongeleid projectiel'.

Zijn antwoord: "Ik heb geen zin om altijd maar diplomatiek te zijn, er moet wel een beetje prik in de cola zitten. Laat het borrelen en gisten. Als iedereen maar de hele tijd met meel in de mond praat, keren mensen zich af van het publieke debat."

Hans de Boer met premier Mark Rutte, afgelopen september. Hans de Boer met premier Mark Rutte, afgelopen september.

Hart voor ondernemen

De Boer studeerde economie aan de Vrije Universiteit, was ondernemer en maakte naam als mkb-voorman. Tussen 1997 en 2003 was hij voorzitter van MKB-Nederland. De strijd tegen jeugdwerkloosheid ging hem aan het hart. Hij was commissaris bij onder meer supermarktketen Plus, softwarehuis Exact en Siemens Nederland. 

In gesprek met met regionale omroep Omrop Fryslân vlak voor zijn pensioen noemde hij het pensioenakkoord als een mijlpaal in zijn werk voor de werkgeversorganisatie, maar ook de corona-akkoorden.

Vrouwenquotum en pensioenakkoord

In zes jaar tijd wist hij tal van akkoorden te bereiken, zoals het banenplan voor mensen met een arbeidsbeperking en een akkoord over het vrouwenquotum

De plannen voor na zijn pensioen bleven onbekend. In een afscheidsinterview met het FD in september zei hij: "Mijn vrouw wil me wel thuis hebben, maar niet de hele dag. Ik ga alleen niet als een malle achter allerlei baantjes aanjagen."

Door corona later met pensioen

Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord, laat in een eerste reactie weten: "Hij gaf het gevoel dat je met hem dicht bij het vuur zat. Hij wist zijn omgeving goed erbij te betrekken."

Vanwege de coronacrisis ging hij later dan gepland met pensioen. "Hij had toen meer invloed dan ooit", aldus Dijkstra. "Zo heftig dat hij nu niet kan genieten van zijn vrije tijd."

Cees Oudshoorn, algemeen-directeur van VNO-NCW, noemt De Boer onder meer 'oprecht én uitgesproken en zeer bij ons betrokken.' Thijssen noemt ook nog dat De Boer zich tijdens handelsmissies inzette voor ondernemers en dat hij een grote passie had voor een sterke Europese samenwerking.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van