Sancties Trump tegen Iran

'EU wil minder afhankelijk worden van de dollar'

16 januari 2021 14:43
De dollar is nog steeds de belangrijkste valuta in de wereld. Beeld © EPA/Rayner Pena R

De Europese Unie moet minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar, vindt de Europese Commissie. De Europese Commissie heeft daar plannen voor opgesteld, schrijft de Financial Times.

De Amerikaanse dollar is wereldwijd nog altijd verreweg de belangrijkste munt. Zo luiden de prijzen van veel grondstoffen in dollars. De macht van de dollar zorgt er ook voor dat de VS macht heeft in de wereld. 

Dat bleek onder meer toen de VS onder president Trump eenzijdig sancties oplegde aan Iran. Die hadden gevolgen voor de financiële infrastructuur in Europa, denk bijvoorbeeld aan betalingssysteem Swift, dat het internationale financiële verkeer regelt.

Om toch te kunnen handelen met Iran, moest de EU een apart systeem opzetten om betalingen mogelijk te blijven maken.

'Zwakte Europa' 

In het concept beleidsstuk van de Europese Commissie staat dat de EU Europese bedrijven en instellingen moet beschermen tegen dit soort situaties als gevolg van acties van 'derde landen', aldus de Financial Times, die zegt het plan te hebben gezien.

"De Trump-jaren hebben onze zwaktes blootgelegd en we moeten die aanpakken zelfs als hij er niet meer is", zegt een ambtenaar van de commissie in de krant. "Het draait om de plek van de EU in de wereld, om een economische en financiële mogendheid te kunnen zijn met een invloed passend bij onze omvang."

De plannen komen op een opmerkelijk moment: over vier dagen wordt de nieuwe president van de VS, Joe Biden, ingehuldigd. Van hem wordt verwacht dat hij meer met bondgenoten, zoals de EU, zal willen samenwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump gooit bom op verhouding Europa, Midden-Oosten en VS'

Euro vaker gebruiken

De EU wil ook dat de euro vaker wordt gebruikt op financiële markten. Daardoor zijn Europese markten en bedrijven minder kwetsbaar door koersschommelingen van de dollar. Ook zou het internationale monetaire systeem daardoor 'weerbaarder en stabieler' worden.

Sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse dollar de belangrijkste valuta in de wereld. In 2018 werd meer dan de helft van de goederen die door de EU werden geïmporteerd gefactureerd in dollars.

Londen

In het beleidsstuk, dat komende week moet worden aangenomen, staat verder dat de EU minder afhankelijk moet worden van de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij doelt de commissie vooral op clearinghouses, die transacties op de beurs afwikkelen.

Nu de brexit een feit is, moet de EU ook daarin op eigen benen komen te staan, meent de commissie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van