Verdacht van faillissementsfraude

Voortvluchtige vastgoedmagnaat Roger Lips staat terecht in Zwolle, maar zit zelf in Dubai

18 januari 2021 07:10 Aangepast: 18 januari 2021 13:26
De failliet verklaarde Brabantse vastgoedhandelaar vluchtte in 2014 naar Dubai. Beeld © HH

Zeven jaar geleden ging de markante vastgoedondernemer Roger Lips uit het Brabantse Uden failliet. Nadien beschuldigden de curatoren en het OM hem van faillissementsfraude en zou Lips geen informatie willen geven. Vandaag start de inhoudelijk behandeling van de rechtszaak tegen Lips in Zwolle. Maar hijzelf is er opnieuw niet bij.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Lips nog altijd van het wegsluizen van grote sommen geld en auto's, kort voor zijn bankroet in 2013. De ondernemer zat dat jaar 24 dagen in de cel omdat hij volgens de curatoren weigerde om informatie te verschaffen.

Zaak nog niet rond

De langlopende zaak tegen Lips springt om meerdere redenen in het oog. Ten eerste omdat het OM de weggesluisde bedragen en eigendommen na al die jaren nog altijd niet precies in kaart heeft kunnen brengen. Daarom zal het deze week in Zwolle vooral gaan over Lips' informatieplicht.

Lips ontwikkelde langs de A2 het 800 meter lange winkelcentrum The Wall, dat jarenlang leegstond. Lips ontwikkelde langs de A2 het 800 meter lange winkelcentrum The Wall, dat jarenlang leegstond.

Maar misschien nog opvallender is de vlucht van Lips, wiens vermogen destijds door zakenblad Quote geschat werd op 55 miljoen euro. Wegens de vrees opnieuw gearresteerd te worden, sloeg de Brabander samen met zijn gezin in 2014 op de vlucht naar het buitenland. Hij belandde uiteindelijk in Dubai, waar Lips nog altijd woont en zelfs werkt.

Vastgoedmarkt stort in

De claims tegen Lips gaan over een hele reeks faillissementen. Hij leende voor het instorten van de vastgoedmarkt honderden miljoenen euro's voor vastgoedprojecten. Onder meer bij de vastgoedtak van SNS Reaal, dat begin 2013 vooral door verliezen in de vastgoedportefeuille voor 3,7 miljard euro gered moest worden door de Nederlandse staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

24 bv's vastgoedhandelaar Roger Lips failliet

Anderhalve week geleden was de inleidende zitting in Zwolle. Daar pleitte zijn advocaat Willem Koops, in afwezigheid van Lips, opnieuw voor zijn onschuld.

Blijft in Dubai

Ook deze week ontbreekt Lips in de rechtszaal, laat Koops weten aan RTL Z. "Mijn cliënt is niet aanwezig omdat hij anders in gijzeling wordt genomen door de curatoren. Hij heeft aan alle informatieverplichtingen voldaan en is onschuldig", aldus de raadsman.

De meervoudige strafkamer heeft drie dagen uitgetrokken voor de rechtszaak. Vandaag worden de feiten behandeld en volgt mogelijk al de strafeis. Dinsdag of uiterlijk woensdag houdt Lips' advocaat Koops zijn pleidooi.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van