Ga naar de inhoud
Ouders niet uit de problemen

Overleg over schulden door toeslagenaffaire klapt: 'Desastreuze plannen'

Staatssecretaris van Financiën (Toeslagen) Alexandra van Huffelen. Beeld © Robin Utrecht

De Belastingdienst staat zelf vooraan als schuldeiser om een groot deel van de vergoeding van 30.000 euro voor slachtoffers van de toeslagenaffaire weer te innen. Mede daarom stapt de beroepsvereniging van bewindsvoerders uit het overleg dat een oplossing moet verzinnen om ervoor te zorgen dat getroffen ouders schuldenvrij verder kunnen met hun leven.

Dat schrijft de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) vandaag in een brief aan de Belastingdienst. 

Slachtoffers
Lees meer:
Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen komende maanden 30.000 euro per gedupeerde

De overleggroep, officieel de Werkgroep Herstel en Schulden, heeft als doel om de financiële problemen van slachtoffers van de toeslagenaffaire in zijn geheel op te lossen. Maar wat de bewindvoerders betreft, is dat mislukt. De oplossing die nu wordt aangedragen pakt volgens BBW 'desastreus' uit voor ouders.

Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de opstelling van de Belastingdienst, schrijft BBW. Die staat namelijk vooraan bij het innen van schulden. De vrees is dat een groot deel van de 30.000 euro compensatie die ouders krijgen van de Belastingdienst, direct weer naar diezelfde Belastingdienst terugvloeit.

Bijna 14.000 euro naar de fiscus

Het uitgangspunt is dat schuldeisers van de 30.000 euro schadevergoeding maximaal 20.000 euro kunnen claimen, zodat ouders die in de schulden zitten nog wat overhouden. Hoeveel daarvan naar de Belastingdienst gaat is afhankelijk van het inkomen van de gedupeerde gezinnen, maar BBW verwacht dat in een doorsnee situatie 13.715 euro daarvan alweer in de schatkist belandt.

Dat betekent dat er voor andere schuldeisers en voor gezinnen weinig overblijft.

'Krankzinnig'

SP-Kamerlid en een van de aanjagers van de toeslagenaffaire Renske Leijten reageert verbijsterd. "Dit is echt krankzinnig", zegt ze. "Aan de ene kant erkent de Belastingdienst een grote fout te hebben gemaakt en geven ze toe ouders te moeten compenseren, de andere kant zegt 'we hebben nog geld tegoed dat willen we incasseren'."

"Die 30.000 euro is bedoeld zodat mensen iets kunnen doen voor de toekomst van hun leven. Dat is niet voor de Belastingdienst."

"Bizar dat de minister-president het ontslag van het kabinet staat aan te kondigen hierover en tegelijkertijd de Belastingdienst niet wil bewegen op schulden", briest Leijten terwijl premier Rutte de pers te woord staat.

"Die 30.000 euro is bedoeld zodat mensen iets kunnen doen voor de toekomst van hun leven. Om de studie van hun kinderen te betalen, onderhoud aan het huis te doen of tóch een keer op vakantie te kunnen. Dat is niet voor de Belastingdienst", zegt Leijten. 

Niet houdbaar

Dat de fiscus een deel van de compensatie direct weer opeist, is niet het enige probleem. Volgens de bewindvoerders is het uitgangspunt van de regeling – dat 10.000 euro niet bij schuldeisers terecht mag komen – weliswaar sympathiek, maar juridisch niet houdbaar. "Met als gevolg dat het voor de ouders gereserveerde deel alsnog door schuldeisers kan en zal worden opgeëist."

Daarmee blijven ouders het risico lopen dat ze vroeg of laat toch nog schuldeisers aan de deur krijgen. De Belastingdienst wil met een aantal grote schuldeisers convenanten sluiten om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, maar kleinere schuldeisers zijn daaraan niet gebonden. Bovendien denkt BBW dat zelfs de afspraken met de grote schuldeisers juridisch niet houdbaar zijn.

Snoeihard
Lees ook:
Snoeihard rapport: gedupeerden toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan

'Geen gehoor'

"Als schuldeisers gaan procederen over de gesloten convenanten (bijvoorbeeld op grond van dwaling) en door de rechter in het gelijk worden gesteld - wij achten dat zeker niet ondenkbaar - heeft dat tot gevolg dat de schuldenproblematiek van gedupeerde ouders in het geheel niet wordt opgelost, maar zij opnieuw met oude schulden worden geconfronteerd", schrijft BBW.

De belangenvereniging zegt meermaals haar bezwaren kenbaar te hebben gemaakt aan de fiscus, 'maar krijgt geen enkel gehoor'. Wat Leijten betreft kan de enige uitkomst zijn dat de 30.000 euro volledig buiten het bereik van schuldeisers blijft, en zéker buiten het bereik van de Belastingdienst.

Leed herstellen

Een woordvoerder van de Belastingdienst laat weten dat gewerkt wordt aan 'soepele regelingen voor mensen met schulden'. "Daarnaast zijn we voor de gedupeerde ouders al bezig om ook naar hun schulden te kijken waarbij we het grootste deel kwijt willen schelden, ook voor belastingen, zodat mensen goed een nieuwe start kunnen maken. We waren in goed overleg met de bewindvoerders hierover."

De fiscus zegt verder de brief van de bewindvoerders nog te bestuderen en dat herstel van het leed dat ouders is aangedaan nu het belangrijkst is en blijft.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van