Ga naar de inhoud
Verplicht naar kantoor

Onderzoek CNV: kwart thuiswerkers krijgt vraag om op kantoor te werken

Niet iedereen die thuis kan werken, mag dat ook. Beeld © Getty

Bij meer dan een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 1235 thuiswerkende leden. Daarnaast is er een groep (930 leden) die sowieso niet thuis kan werken.

"Ik kan thuis werken, maar mijn werkgever vraagt mij om continu naar kantoor te komen", zegt twee procent van de 1235 thuiswerkers. Bij 25 procent van hen is dit af en toe zo.

En dat is te veel, vindt de vakbond. "Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan," aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

"We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis", aldus Fortuin. 

Marieke
Lees ook:
Marieke mag van haar baas niet thuiswerken: 'Durf er niets van te zeggen'

Nadelen thuiswerken

Bij bijna de helft van de ondervraagden valt het thuiswerken in deze donkere januarimaand zwaarder dan in de lente en zomer. "Veel werkenden zitten er inmiddels flink doorheen. Thuiswerken is een stuk prettiger als de lentezon je zolderkamer verlicht", zegt Fortuin.

Ook lichamelijk zijn er problemen. 45 procent van de thuiswerkers heeft geen arbo-verantwoorde werkplek en 38 procent heeft sinds het thuiswerken meer last van hun schouder, nek of arm.

Meer dan de helft (54 procent) maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed door de werkgever. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen, verwacht de vakbond.

Zoveel
Lees ook:
Zoveel mogelijk thuiswerken: moet daar controle op komen?

Dat de scholen en kinderopvang gesloten zijn, hakt er bovendien in bij jonge ouders. Thuiswerkers met schoolgaande kinderen of kinderen op de opvang hebben het extra zwaar. 60 procent heeft weinig tijd voor zichzelf. 26 procent geeft aan dat de werkgever geen rekening houdt met het feit dat er jonge kinderen thuis zijn. 1 op de 6 moet extra verlofdagen opnemen om voor de kinderen te kunnen zorgen.  

Meldpunt

De overheid vraagt mensen om zo veel mogelijk thuis te werken, als het werk dat toestaat. Er is echter geen controle of bedrijven dat ook toestaan. Soms wordt zelfs gedreigd met ontslag.

Wel kun je als werknemer een melding maken bij de Inspectie SZW, als je signalen hebt over de omstandigheden waarin je moet werken of als je het niet veilig vindt. Er wordt geadviseerd om je grieven eerst met de baas te bespreken.

Regels

"Werkgever en werknemer dienen samen te kijken of thuiswerken tot de mogelijkheden behoort. Bespreek met elkaar of en waarom het werk wel of niet thuis uitgevoerd kan worden", stelt de Inspectie SZW.

Ook vakbond FNV heeft een coronameldpunt. Zolang de werkomgeving voldoet aan de eisen die het RIVM stelt (anderhalve meter afstand of spatschermen), kun je echter niet weigeren om naar het werk te gaan.

Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong, had het recht op thuiswerken in de coronanoodwet moeten staan.

Boos

"Het is van de zotte dat de premier keer op keer adviseert om thuis te werken, maar dat bedrijven dit gewoon aan hun laars lappen."

Bij de eerste lockdown ging het beter dan bij de huidige, merkt ze. "We krijgen tientallen telefoontjes. Mensen durven vaak ook niet te weigeren. Ze hebben een tijdelijk contract en zijn bang hun baan te verliezen."

Winkelpersoneel

Het gaat niet alleen op kantoorpersoneel dat bij FNV klaagt. "Er is ook winkelpersoneel dat ondanks de winkelsluiting moet komen. Ze worden dan bezig gehouden met niet noodzakelijk werk, terwijl ze ook hun kinderen niet naar de opvang kunnen brengen, want ze hebben geen vitaal beroep. Wie toch bij de kinderen wil blijven, moet vrije dagen inleveren."

Volgens Jong zou de Inspectie SZW actiever moeten controleren. "Ik zie kantoren waar de parkeerplaats vol staat. Is dat nodig? Bovendien zou Rutte niet de medewerkers moeten aanspreken op thuiswerken, maar de werkgevers."