Tweede Kamerverkiezingen

PostNL vraagt 2 ton om stemmen per brief mogelijk te maken

13 januari 2021 14:55
Postbode leegt brievenbus in Voorburg op 30 december Beeld © ANP

Deze verkiezingen moet het mogelijk worden om ook per post te stemmen en PostNL krijgt daarbij waarschijnlijk een belanrijke rol. Daar hangt alleen wel een prijskaartje aan. Het postbedrijf wil 200.000 euro van de overheid om briefstemmen mogelijk te maken.

In verband met het coronavirus wil de Nederlandse overheid het mogelijk maken om per post te stemmen. Dat is vooral bedoeld voor mensen die ouder zijn dan 70, volgens de overheid zijn dat zo'n 2,4 miljoen mensen.

 

Extra mankracht

Maar voordat we zover zijn moet er wel nog het een en ander gebeuren. PostNL heeft extra mensen en busjes nodig en er zullen ook postbodes op zondag moeten werken. Dat kost allemaal extra geld. 

Hoe het interne proces er precies uit komt te zien wil PostNL niet openbaar maken, maar in een brief aan minister Ollongren schrijft het bedrijf wel dat het twee keer extra legen van de brievenbussen, op 13 en 14 maart, de overheid 200.000 euro gaat kosten, exclusief btw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukte bij PostNL onverminderd groot, pakketbezorgers trekken aan de bel

Stemmen per post

Hoe het gaat werken voor de briefstemmers is wel al duidelijk. "In de maand februari krijgt de doelgroep een stempluspas en een stembiljet op twee verschillende momenten", vertelt Heleen Makkinga, woordvoerder bij PostNL. "Het stembiljet komt met twee enveloppen en een toelichting."

Zodra de stemmer het stembiljet heeft ingevuld, wordt deze in één van de enveloppen gestopt. Deze envelop en de stempas gaan vervolgens in de retourenenvelop met antwoordnummer. Die envelop mag uiteindelijk opgestuurd worden.

Speciale ritten 

De stembiljetten worden via het PostNL-netwerk verstuurd. "We hebben een apart retourproces ingericht voor briefstemmen", zegt ze. "De sorteermachines herkennen de post en scheiden deze van de reguliere post." Uiteindelijk wordt met speciale ritten de verkiezingspost naar de verschillende gemeenten gereden.

PostNL heeft het gevraagde geld van de overheid nog niet binnen, maar minister Ollongren schrijft wel aan de Kamer dat ze de opdracht gaat geven aan het bedrijf om het briefstemmen in goede banen te leiden.

Eerder stemmen

Het stemmen via post is niet het enige wat gaat veranderen tijdens deze verkiezingen. Het wordt ook nog mogelijk om eerder te stemmen op maandag 15 en dinsdag 16 maart.

Niet alle stemlocaties zullen dan open zijn, maar wel genoeg om eerder te kunnen stemmen. Het vervroegd stemmen is vooral voor de risicogroepen bedoeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie dagen stemmen tijdens verkiezingen in maart, 70+'ers mogen stemmen per brief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van