Niet alle ondernemers gered

Hoekstra: 'Meest positieve groeiscenario economie kan raam uit'

12 januari 2021 17:03 Aangepast: 12 januari 2021 20:20
Wopke Hoekstra Beeld © ANP

Het meest positieve groeiscenario voor de Nederlandse economie kan in elk geval voor de eerste weken en misschien wel maanden van dit jaar 'het raam uit'. Dat is de sombere boodschap van minister Hoekstra van Financiën.

Hoekstra hoopt wel op snel herstel als de coronamaatregelen weer kunnen worden verlicht, 'zoals ook in de zomer te zien was', zegt hij in het Wekelijks Gesprek met de Minister van Financiën op RTL Z. Maar volgens de minister is het nu te vroeg om definitieve conclusies te trekken.

Groei?

De Nederlandse economie herstelde vorig jaar sneller dan verwacht in de maanden dat de strengste maatregelen waren opgeheven, maar de vooruitzichten voor 2021 werden eerder al naar beneden bijgesteld. 

Als de coronacrisis onder controle is, groeit de economie volgend jaar met 2,8 procent, zei het Centraal Planbureau (CPB) eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval

Langer thuis

Inmiddels weten we dat we nog langer thuis moeten blijven en ondernemers er meer kopzorgen bij krijgen. Vanavond volgt een persconferentie van premier Rutte. De lockdown wordt met drie weken verlengd en versoepelingen zijn ver weg.

"Het gaat minder snel beter dan gehoopt", zegt Hoekstra. Vooral de nieuwe Britse mutatie van het virus, die een stuk besmettelijker lijkt, baart kenners zorgen, weet de minister.

Slecht weer voor ondernemers

Het betekent slecht weer voor veel ondernemers in onder meer de horeca- en evenementensector. Sinds vorige maand kwamen de winkeliers daarbij. Zij snakken naar maatwerk in de regelingen en meer financiële steun. 

"We zijn niet doof voor de roep van ondernemers", zegt Hoekstra. Velen hebben geen reserves meer en blijven zitten met voorraden. "We willen de problemen oplossen en mensen door deze laatste fase trekken." Daarom wordt er op dit moment gewerkt aan een aanvullend steunpakket.

Maar niemand kan op voorhand gerustgesteld worden, zegt de minister erbij. "Deze crisis is te groot. Er zal schade zijn en sommige ondernemers zullen dit niet overleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langere lockdown dreigt: 'Gepijnigde winkelier snakt naar maatwerk'

Extra steun

Er zijn extra steunmaatregelen in de maak, al is nog niet duidelijk wat die precies inhouden. Die gaan ook flink extra geld kosten, zegt Hoekstra.

Eerder sprak hij al over miljarden, maar op dit moment kan de minister nog geen uitspraken doen over de bedragen.

Aftreden om toeslagenaffaire?

Hij kan ook weinig zeggen over dat andere hoofdpijndossier: de toeslagenaffaire. Sommige gedupeerde ouders zijn zo boos dat ze het aftreden van het kabinet eisen.

Ook het kabinet bespreekt vanavond die mogelijke consequentie na een snoeihard rapport van de commissie-Van Dam.

Volgens Hoekstra liggen alle opties op tafel. "Het leed is met geen enkele kabinetsreactie goed te maken. Maar wat je doet, moet je snel en ten volle doen", aldus de minister. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedupeerde ouders toeslagenaffaire: kabinet moet aftreden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van