Ga naar de inhoud
Woningmarkt immuun voor corona

ABN: nog geen knauw voor de woningmarkt, huizenprijzen stijgen met 5 procent

Beeld © ANP

Geen stabilisatie van de huizenprijzen, maar wederom een prijsstijging. Een huis wordt dit jaar gemiddeld 5 procent duurder, verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro.

Ook in 2022 stijgen de huizenprijzen nog, met 1 procent is de verwachting. Opvallend, want ABN ging er na het uitbreken van de coronacrisis vanuit dat de prijzen in 2021 zouden dalen of in ieder geval tijdelijk zouden stabiliseren.

Vaccinoptimisme

De aanstaande afzwakking van de woningmarkt blijkt minder ingrijpend dan de bank had voorzien, zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij ABN, in zijn meest recente woningmarktmonitor. "De sterke prijsstijging in de tweede helft van 2020 werkt dit jaar ook nog door." 

Daarnaast is Nederland begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Daarmee is er zicht op herstel van de economische activiteit, stelt ABN Amro. Dat is belangrijk om economische schade (zoals faillissementen en oplopende werkloosheid) te beperken. 

De woningmarkt trekt zich vooralsnog niets aan van de coronacrisis

03:31
Hoe kan dat? Z zocht het uit.

Minder transacties

Want die economische schade gaat er hoe dan ook komen, denkt de bank. Als de overheid de noodsteun terugdraait en/of stopzet, komen werknemers op straat te staan. Die verwachte toenemende werkloosheid werkt ook door op de woningmarkt, stelt ABN.

Allereerst in het aantal transacties. In 2020 wisselden nog 7,5 procent méér huizen van eigenaar dan het jaar ervoor. In 2021 slaat dat om, en worden juist 10 procent mínder huizen verkocht, is de verwachting. In 2022 daalt het aantal transacties ook nog, met 5 procent.

De werkloosheid wordt daarna ook zichtbaar in de huizenprijzen, die volgend jaar minder hard zullen stijgen. Goed nieuws voor kopende consumenten, al is het waarschijnlijk van korte duur. Als projectontwikkelaars, door dalende winsten, tijdelijk geen of minder huizen bouwen, zal op lange termijn het woningtekort verder oplopen met (opnieuw) hoge prijzen als gevolg.

Huizen
Lees ook:
Huizen worden (eventjes) goedkoper, maar lang kunnen we daar niet van genieten

Extra ruimte in huis

De stijgende huizenprijzen vinden we voor de verandering niet meer in de Randstad, ziet ABN Amro. Wel in de randgemeenten en steden elders in het land. Oorzaken daarvoor zouden volgens de bank kunnen zijn dat de rek uit de huizenprijzen is in de grote steden; nieuwe kopers willen niet nóg meer betalen.

Ook de veranderende woonvoorkeur van Nederlanders, mede door de coronacrisis, kan een rol spelen in deze verandering. Extra ruimte in en om huis wordt belangrijker dan de afstand naar het werk zelf, denkt ABN, aangezien we meer thuis (gaan) werken. 

Zo
Lees ook:
Zo zet de coronacrisis de woningmarkt op zijn kop

Lager aanbod, minder transacties?

Tot nu toe presteerde de Nederlandse huizenmarkt prima, somt ABN Amro nog maar eens op. Ondanks de coronacrisis en bijhorende lockdowns zijn tot en met november 2020 zo'n 209.000 bestaande woningen verkocht. Dat zijn 13.000 woningen meer dan in dezelfde periode in 2019.

Dat is des te opvallender door het beperkte aanbod. De bank haalt de zoekresultaten van huizenzoeker.nl aan: er staan nu nog zo'n 45.000 woningen te koop, elfduizend minder dan begin 2020.

Een laag aanbod zorgde in andere jaren voor minder transacties. In 2020 was de belangstelling groot, de doorlooptijd van te koop staande woningen kort en werd er regelmatig boven de vraagprijs geboden.