Ga naar de inhoud
2703 bedrijven failliet

Faillissementen op laagste niveau in 20 jaar, mede dankzij overheidssteun

Van een faillissementsgolf door de coronacrisis is nog geen sprake. Beeld © Hollandse Hoogte

Ondanks de coronacrisis lag het aantal bedrijven dat op de fles ging in jaren niet zo laag als in 2020. In totaal vroegen 2.703 bedrijven faillissement aan, 16 procent minder dan in 2019 en het laagste aantal sinds 1991.

In 2019 gingen 3.209 bedrijven op de fles, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat in coronatijd minder bedrijven failliet werden verklaard, is niet los te zien van de noodsteun van de overheid, stellen de statistici.

In april 2020 was sprake van een piek met 335 faillissementen, daarna nam het aantal bijna elke maand flink af. In de laatste maand van vorig jaar gingen 138 bedrijven op de fles, 40 minder dan in december 2019.

Aantal
Lees ook:
Aantal faillissementen blijft nog laag, maar CPB waarschuwt

Handelsbedrijven

Als enige sector had de horeca te maken met een stijging van het aantal faillissementen in plaats van een daling: 235 in 2020 tegenover 196 een jaar eerder. Vooral in het tweede kwartaal zijn in deze sector veel faillissementen uitgesproken.

In de handel ging het grootste aantal bedrijven bankroet, dit is ook de bedrijfstak in Nederland met de meeste bedrijven. Absoluut gezien nam het aantal faillissementen daar wel flink af. Gingen in 2019 nog 730 handelsbedrijven failliet, vorig jaar daalde dat naar 581.

Handdoek in de ring

In de provincie Utrecht daalde het aantal faillissementen relatief gezien het meest, met 33 procent. In Zeeland gingen juist meer bedrijven kopje onder, zowel in absolute getallen (67 in 2020 ten opzichte van 48 een jaar eerder) als relatief (bijna 40 procent meer faillissementen).

Tegenover het dalende aantal faillissementen staat voor het grootste deel van het jaar wel een stijging in het aantal bedrijven dat er zelf de stekker heeft uitgetrokken. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat met name in september en oktober veel meer bedrijven de handdoek in de ring gooiden.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief