Vuurwerkverbod werkt

Schade aan huizen en auto's tijdens jaarwisseling ruim gehalveerd

07 januari 2021 12:59 Aangepast: 07 januari 2021 13:08
Het aantal autobranden nam met 40 procent af in vergelijking met eerdere jaren. Beeld © ANP

Als gevolg van het vuurwerkverbod is de schade aan particuliere eigendommen als auto's en woningen tijdens oud en nieuw met 60 procent gedaald in vergelijking met een 'gewone' jaarwisseling. In totaal werd er voor 6 miljoen euro aan schade gemeld, tegenover 14 miljoen euro in de afgelopen jaren.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Nederlandse consumenten claimden voor 4,5 miljoen euro schade aan hun woning of inboedel bij hun verzekeraars. Nog eens 1,5 miljoen euro schade werd gemeld aan auto's.

Het Verbond is dan ook te spreken over het vuurwerkverbod dat werd ingesteld om de zorg te ontlasten. "Als verzekeraars ondersteunen we alle maatregelen die kunnen leiden tot een veiligere jaarwisseling", zegt directeur Richard Weurding. "Het is immers in ieders belang dat veiligheid vooropstaat."  

Eerder al maakte stichting Salvage, die verzekerden eerste hulp biedt na een woningbrand, bekend dat het aantal claims met 60 procent was gedaald ten opzichte van eerdere jaren. Bij 'slechts' één op de vijf branden speelde vuurwerk een rol, tegenover de helft in voorgaande jaren. Het aantal autobranden lag 40 procent lager.

Minder vuurwerkslachtoffers

Overigens ligt de werkelijke schade tijdens de jaarwisseling een stuk hoger dan de eerder genoemde 6 miljoen euro. Dit omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen niet zijn meegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fors minder vuurwerkslachtoffers, daling van 70 procent

Uit een prognose van kenniscentrum Veiligheid.nl blijkt dat zo'n 400 vuurwerkslachtoffers tijdens oud en nieuw een huisarts of de spoedeisende hulp hebben bezocht, tegenover bijna 1300 een jaar eerder.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei eerder dat afgelopen jaarwisseling meer dan geslaagd was. "De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van