Ophef

Centric-topman Sanderink treedt terug

04 januari 2021 18:43 Aangepast: 05 januari 2021 09:49
Topman Gerard Sanderink van Centric. Beeld © ANP

Miljonair Gerard Sanderink stopt als topbestuurder van Centric, een bedrijf dat belangrijke IT-systemen levert aan onder andere overheden en De Nederlandsche Bank (DNB). Sandrink stopt vanwege de onrust die rond zijn persoon is ontstaan.

Sanderink was met zijn 72 jaar ook nog steeds topbestuurder van ingenieurs- en adviesbureaus Oranjewoud (beursgenoteerd) en Antea Group en bouwbedrijf Strukton.

Zowel Oranjewoud als Centric stellen dat Sanderink zelf vertrekt. Hij zou daarmee rust hebben willen creëren rond beide bedrijven.

Aan zijn laars gelapt

Sanderink was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws door een hoog oplopende ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij bevriend raakte met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Bij haar beweringen worden door kenners veel vraagtekens gezet.

Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar meermalen lapte hij die vonnissen aan zijn laars. Ook bij zijn bedrijven heerste onrust. Zo vertrok een groot deel van de top van Centric, dat veel IT-projecten verzorgt voor de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ceo Strukton: geen steekpenningen betaald voor megaproject Riyad

Huid vol gescholden

Eind vorig jaar zou Sanderink in het hoofdkantoor van Strukton een politie-inspecteur en een deurwaarder de huid vol hebben gescholden en te hebben geweigerd zijn gevorderde telefoon af te staan, totdat die van afstand gewist was.

Hoewel Oranjewoud, waar Antea en Strukton onder vallen, een beursnotering heeft, is het bedrijf bijna volledig in handen van Sanderink. Slechts iets meer dan 2 procent van de aandelen zijn niet in zijn bezit. Centric is niet beursgenoteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van