Juichen mag

Volle tribunes en theater; in drie steden mag het een keer deze maand

05 januari 2021 06:48 Aangepast: 03 februari 2021 11:56
Een goed gevuld Goffert-stadion in Nijmegen. Beeld © archieffoto Getty

Nog deze maand worden er vier grote evenementen georganiseerd waarbij publiek welkom is. Het gaat om voetbalwedstrijden en theaterevenementen. De duizenden bezoekers worden bij hun bezoek eraan uitgebreid gevolgd en moeten testen doen. "We willen uitvinden hoe we in tijden van een pandemie wél veilig grote evenementen kunnen hebben", aldus de organisatoren.

aanvulling: Met de lockdown en avondklok zijn deze testevenementen uitgesteld tot een later tijdstip. Mogelijk in de tweede helft van februari. Dit artikel verscheen begin januari 2021. 

 

Zet maar in de agenda: 22 januari wordt er in het voetbalstadion van Almere afgetrapt voor de eerste divisiewedstrijd Almere City-Dordrecht. Met publiek op de tribunes. Een week later gebeurt bij NEC-Jong Utrecht hetzelfde. Fans mogen weer juichen en elkaar in de armen vallen bij een doelpunt. De coronaregels bestaan niet meer. Alsof het nooit anders is geweest.

Toch zijn er beperkingen. Bij de voetbalwedstrijden mogen maar 1500 mensen komen kijken. De gelukkigen zijn seizoenkaarthouders van de thuisclubs. Ze worden opgedeeld in vakken of bubbels zoals Tim Boersma woordvoerder van het team dat onder de naam Fieldlab de testevenementen organiseert.

Bij Almere City worden dat bubbels van 200, 600 en 700 man; bij NEC zes bubbels van 250 man. "Ze krijgen allemaal een tag (computerchip) mee waarmee we het gedrag kunnen volgen. We gaan vervolgens het gedrag van deze mensen testen. Hoe veel ontmoetingen zijn er en hoe lang die duren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit grote sportevenement gaat wél door

Pandemieproof

Ook krijgen sommige van deze groepen toeschouwers de verplichting om een mondkapje te dragen. Of het verbod om te zingen en juichen. "We hebben acht bouwstenen bedacht waarmee we gaan testen. En zo hopen we te ontdekken hoe we straks weer veilig evenementen kunnen gaan organiseren."

Een van de redenen waarom de evenementenbranche dit doet is om bij een volgende pandemie wel manieren te vinden om de zalen en stadions open te houden.

Maar ook in het komende evenementenseizoen wil de branche weer aan het werk. "Het is voor de lange én voor de korte termijn", zegt Pieter Lubberts van het programmateam van Fieldlab.

Volle zaal

In het Beatrixtheater in Utrecht worden ,zo vertelt Lubberts, op 25 en 26 januari ook twee evenementen georganiseerd met bezoekers. Eerst is er een zakelijke bijeenkomst waarbij de evenementenbranche zelf met 500 deelnemers een congres heeft. Inclusief de catering die daarbij hoort. En de dag erop treedt cabaretier Guido Weijers op voor een zaal van 500 mensen.

Voor alle evenementen geldt dat de bezoekers een recente negatieve coronatest moeten tonen. En ze krijgen een gezondheidscheck bij binnenkomst. Ook achteraf worden ze weer getest op corona. "Al zal de kans dat je dan positief wordt getest wel heel erg minimaal zijn", zegt Lubberts

Opschorting coronaregels

De branche wil de komende tijd meer grootschalige test-evenementen opzetten. "Daarbij gaat het om binnen-evenementen waarbij mensen actief zijn zoals bijvoorbeeld in de Amsterdamse concerthal Ziggodome. En om buitenevenementen zoals Lowlands. Daar hebben we nu nog geen toestemming voor."

De nu geplande testevenementen vereisen wel een opschorting van de coronaregels zoals het verplicht anderhalve meter afstand houden. Volgens Lubberts is daar al een kabinetsbesluit over genomen al is dat nog niet officieel bekend gemaakt. De testevenementen worden in overleg met onder meer vier ministeries en het RIVM georganiseerd.

Miljardenbusiness

De Alliantie van Evenementenbouwers verlangt op 1 februari duidelijkheid van de overheid over wat er wel of niet mag en kan komende maanden.  Met mogelijk een tweede zomer zonder grote publieksevenementen vreest de branche dat 100.000 mensen op straat komen te staan en ligt een branche, die goed is voor 7,4 miljard euro omzet, compleet op zijn gat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van