Ga naar de inhoud
Tempo Team en Randstad

Duizenden flexwerkers moeten door fout deel loon terugbetalen

Archieffoto Beeld © ANP

Het nieuwe jaar begint met een kater voor duizenden flexwerkers die voor Tempo Team en Randstad werken. Door een administratieve fout moeten zij een deel van het loon dat ze dit jaar hebben verdiend terugbetalen.

De Randstad Groep, waar Randstad en Tempo Team onder vallen, heeft bij de flexwerkers te weinig van de zogeheten AZW-premie ingehouden. Een woordvoerder van het uitzendconcern geeft als verklaring dat het gaat om 'een menselijke inrichtingsfout in ons verloningssysteem'. 

De AZW-premie staat voor Aanvulling Ziektewet. Dat is het potje waarvan zieke werknemers doorbetaald worden. Het is afhankelijk van de persoonlijke situatie van een werknemer welk percentage de AZW-premie is.

Zo'n 30.000 flexwerkers zijn gedupeerd geraakt door de fout. Bij het leeuwendeel gaat het om een klein bedrag dat terugbetaald moet worden: minder dan 20 euro.

Het
Lees ook:
Het grote grijze gebied: ziek melden of niet?

Maar bij zo'n 3.000 mensen gaat het om meer geld, gemiddeld om zo’n 120 euro bruto. Randstad laat aan RTL Z weten aan deze groep een betalingsregeling aan te bieden.

"Dat betreuren wij uiteraard", zegt een woordvoerder over de kwestie. "Maar wij moeten ons houden aan de geldende wet- en regelgeving en dit betekent helaas dat we de niet betaalde premie alsnog moeten inhouden bij onze flexwerkers." 

Verder zegt Randstad de verloningssystemen extra goed te hebben doorgelicht om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.

Werkgevers
Lees ook:
Werkgevers weigeren door te betalen tijdens quarantaine: 'Hoe moet ik de huur betalen?'