Kloof op de werkvloer

NS-personeel ruziet online over kerstgeschenk: 'Azijnpissers'

30 december 2020 10:50 Aangepast: 30 december 2020 13:20
Een NS-medewerker op station Rotterdam Centraal. Beeld © ANP

Het alternatieve kerstgeschenk - twee treintickets om weg te geven en chocola - voor NS-personeel houdt de gemoederen binnen het spoorbedrijf nog flink bezig. Volgens een manager zijn klagers 'azijnpissers', wat hem het verwijt oplevert dat hij niet weet wat 'er speelt op de werkvloer'.

Omdat NS moet bezuinigen besloot de directie begin deze maand om het jaarlijkse kerstgeschenk te schrappen. Sindsdien is er onvrede onder het personeel en bij vakbond FNV, mede gevoed door de zorgen over een mogelijke ontslagronde.

Kerstgeschenk heilig

Het schrappen van het kerstpakket leverde boze reacties op, en dan vooral vanwege de manier waarop het werd aangekondigd. Het interne memo was volgens vakbond FNV een teken dat de directie 'het emphathisch vermogen van een koelkast' heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS schrapt kerstpakket: bespaart 'tonnen', maar personeel boos

En dat gevoel heerst nog steeds, ondanks het alternatieve kerstcadeau dat het bedrijf bedacht. Personeel, dat zelf vrij mag reizen, krijgt twee eerste klas tickets om weg te geven en een doos Merci als dank voor het harde werk in 2020. 

Een deel van de medewerkers kreeg bovendien een paar geel-blauw gestreepte Happy Socks opgestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerstcadeau voor NS-personeel: twee eersteklastickets om weg te geven

Sommige NS'ers waren hier zo boos over, dat zij de doos chocola terug wilden sturen naar het hoofdkantoor. En dat riep weer verontwaardiging op bij andere collega's, blijkt onder meer uit een post van een manager logistiek op LinkedIn.

"Ondankbaar, schaamteloos, egocentrisch en respectloos."

De man vindt dat mensen die 'in deze moeilijke tijd' nog 'een goedbetaalde baan hebben' niet mogen klagen. Hij verwijst naar het zorgpersoneel, dat zich 'het lazarus staat te werken' of mensen uit de horeca en winkels die hun baan zijn kwijtgeraakt.

'Uit rot hout gesneden'

Dat een 'klein groepje azijnpissers' niet blij is met het presentje en daarover klaagt in de media is volgens hem 'ondankbaar, schaamteloos, egocentrisch en respectloos'. Hij raadt deze collega’s aan om 'met deze uit rot hout gesneden houding' op zoek te gaan naar ander werk.

"Mooi verwoord. Ik heb hetzelfde gevoel en dito gedachten."

De post zorgt voor veel reacties, die grofweg in twee categorieën te verdelen zijn. Aan de ene kant instemming, waaronder van de manager Arbeidsverhoudingen bij het bedrijf. "Mooi verwoord. Ik heb hetzelfde gevoel en dito gedachten", schrijft hij in een reactie die inmiddels offline is, maar waar RTL Z een screenshot van heeft. 

"Kom van die luie stoel af en ga eens diensten meedraaien met je werknemers"

Daartegenover staan vele boze reacties, vooral van machinisten en conducteurs. "Kom van die luie stoel af en ga eens diensten meedraaien met je werknemers die in de frontlinie staan in plaats van ze massaal af te kraken op het internet", aldus een van hen. 

Vakbond: personeel steeds bozer

"Met je post voed je de tegenstellingen alleen maar", reageert Henri Janssen, vakbondsbestuurder van FNV. "Je onderschat volgens mij de groep kritische NS’ers die door de kille en vaak ook domme acties van NS, steeds bozer wordt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS-medewerkers krijgen sokken van de baas: 'Totaal de weg kwijt'

Volgens hem zijn de discussies over het geschenk en het kerstpakket bijzaak die afleiden van de grote reorganisatie die NS wil uitvoeren en de stroeve onderhandelingen over een nieuwe cao.

Eis vakbond: meer loon, anders acties

"Wat er nu ligt, is volstrekt onvoldoende", zegt Janssen over het laatste cao-bod van NS. Hij stelt het bedrijf een ultimatum tot 12 januari. "Dus als de 12de NS niet een grote stap maakt naar wat onze achterban wil, dan wordt dat olie op het vuur."

"Ik zeg nooit nooit. We doen altijd ons best om uit stakingen te blijven, maar als het gaat zoals het nu gaat, dan lijkt het onvermijdelijk", aldus Janssen. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van