Ga naar de inhoud
Minder financiële ruimte

ING verwacht volgend jaar 4 procent krimp in de bouw door corona

Bouwvakkers aan het werk in de Rotterdamse wijk Katendrecht, november 2020. Beeld © ANP

De gevolgen van de coronacrisis slaan in 2021 toe in de bouwsector. Consumenten hebben minder financiële ruimte en investeringen in bedrijfspanden worden uitgesteld. Daarnaast worden er - weer - minder nieuwe huizen gebouwd.

Deze verwachtingen publiceert ING vandaag in hun vooruitzicht voor de bouwsector in het komende jaar. In de totale bouw komt de krimp naar verwachting op 4 procent uit, ten opzichte van 1 procent krimp dit jaar. In 2019 groeide de bouwproductie nog met 4,6 procent.

De effecten van de huidige tweede lockdown zijn waarschijnlijk nog beperkt, schrijft ING. In oktober hadden bouwondernemers nog voor 9,5 maand aan orders in de boeken staan. De bouwplaatsen zijn vooralsnog nog gewoon open en de laatste weken van december zijn sowieso rustiger voor de bouw in verband met de vakanties. 

Dalende vraag remt aanbod

In de loop van 2021 worden de effecten van bijna een jaar coronacrisis pas echt goed zichtbaar in de bouw. Consumenten hebben minder financiële ruimte: de werkloosheid loopt op en de economische onzekerheid neemt toe. De aanschaf van een nieuwbouwhuis wordt daarmee minder waarschijnlijk, denkt ING.

Die dalende vraag kan vervolgens ook weer een remmend effect hebben op het aanbod. Veel nieuwbouwprojecten komen pas van de grond als minimaal 70 procent van de woningen is verkocht. Door de toenemende financiële onzekerheid bij consumenten acht ING de kans ook groot dat huizenkopers eerder voor een bestaande woning kiezen, omdat die sneller kan worden opgeleverd.

Goed
Lees ook:
Goed nieuws voor huizenjagers: meer nieuwbouw op de planning

Aantal nieuwbouwwoningen in 2021

  • In 2019 werden nog ruim 70.000 nieuwe huizen opgeleverd.
  • Dat aantal daalde dit jaar naar 69.000.
  • Volgend jaar verwacht ING dat er nog minder nieuwbouwwoningen worden opgeleverd: 65.000.
  • De reden hiervoor is dat in 2019 minder bouwvergunningen werden verleend. Omdat de doorlooptijd van vergunning tot realisatie al snel 1,5 jaar is, kan het toegenomen aantal bouwvergunningen van dit jaar daar nog geen tegenwicht aan bieden.
Grootste
Lees ook:
Grootste economische groei ooit, maar niet genoeg om de coronaklap op te vangen

Stikstofproblematiek

Tegelijkertijd nemen de investeringen in bedrijfsgebouwen verder af. Die werden dit jaar vaak al 'on hold' gezet en dat patroon zet zich alleen maar door. Omdat er hoogstwaarschijnlijk meer thuisgewerkt blijft worden, blijft de nieuwbouw van kantoren onder druk staan. 

De uitzondering daarop is de bouw van logistieke centra, omdat we met zijn allen ontzettend veel meer zijn gaan bestellen via internet. Bij de bouw daarvan komt de stikstofproblematiek echter weer om de hoek kijken. 

Profijt van de crisis

Met name middelgrote bouwbedrijven (met 10 tot 100 mensen in dienst) merken de krimp. Hun omzet nam in het derde kwartaal al met 10 procent af ten opzichte van dezelfde periode in 2019. 

Grote bouwbedrijven hadden hier minder last van, omdat zij veelal ook aan grotere projecten werken met een langere doorlooptijd.

Kleinere bouwbedrijven hadden tot nu toe zelfs enig profijt van de coronacrisis. Hun omzet lag in het derde kwartaal 5 procent hoger. Veel consumenten hielden geld over, bijvoorbeeld door afgeblazen vakanties, en staken dat in het opknappen van hun huis. Het zijn vooral kleinere bedrijven die deze verbouwingen uitvoerden.

Van stikstof tot woningnood: Den Haag heeft crises aan zichzelf te danken

03:58