Belastingontwijking

50.000 euro boete voor hoogleraar belastingrecht na conflict met fiscus

29 december 2020 14:15
Beeld © Getty Images.

Hoogleraren behoren tot de slimmere mensen, ze leren anderen hoe iets werkt of hoort. Extra pijnlijk dus als je als hoogleraar belastingrecht de Belastingdienst en de FIOD achter je aan krijgt. Toch gebeurde dat, door een boete van een halve ton te betalen heeft de hoogleraar een rechtszaak voorkomen.

De hoogleraar beheerde samen met een partner hun onroerend goed via een maatschap. Hij had de Belastingdienst in 2014 onjuiste informatie gegeven over de maatschap, iets waar de FIOD drie jaar later een onderzoek naar startte.

Tijdens het boekenonderzoek constateerde de Belastingdienst dat er mogelijk activiteiten binnen de maatschap waren waarvoor administratie bijgehouden moest worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingontwijking via Nederland nog groter dan gedacht

Administratie

Volgens de hoogleraar was die er niet en hoefde die er op basis van de wet ook niet te zijn. De Belastingdienst was het daar niet mee eens. Daarna heeft de hoogleraar alsnog in mei 2015 de administratie laten zien.

Het Openbaar Ministerie vindt dat een hoogleraar belastingrecht een voorbeeldfunctie heeft en de Belastingdienst juist had moeten voorlichten. De man kon kiezen: of voorkomen in de rechtbank met mogelijke bijbehorende publiciteit of betalen.

Hij koos daarna eieren voor zijn geld en heeft de boete van een halve ton betaald. In de rechtszaal had het OM hetzelfde bedrag geëist. Met de fiscus is de de zaak ook afgehandeld. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van