Ga naar de inhoud
Grenzen dicht door virusmutatie

Sluiting VK dwingt transporteurs tot creativiteit, kerst thuis onzeker

Vrachtwagenchauffeur Rinie van Breeschoten vraagt zich af of hij thuis kerst kan vieren.

Nu het verkeer van en naar Groot-Brittannië grote hinder ondervindt van de nieuwe coronabeperkingen, moeten transporteurs van goederen hun toevlucht nemen tot creatieve oplossingen. Veel Nederlandse chauffeurs staan in lange files voor de veerboten en de kanaaltunnel, en weten niet of ze terug naar huis kunnen komen.

Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) dreigen honderden Nederlandse chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk vast te komen zitten. Of zij thuis kerst kunnen vieren, is onzeker.

Creatieve oplossingen

Eric van Wijnen van transportbedrijf Heebink Logistic Services, dat onder meer gespecialiseerd is in transporten naar Groot-Brittannië, vertelt dat de grootste problemen voorlopig nog met creatieve oplossingen ondervangen kunnen worden.

"Op dit moment hebben we nog geen problemen omdat onze chauffeurs die afgelopen weekend naar het Verenigd Koninkrijk zijn vertrokken nog volop in de leveringen zitten", zegt Van Wijnen. "Wel is het onzeker of zij weer kunnen terugkomen."

Groot-Brittantië op slot

Veel landen op het Europese vasteland sloten dit weekend de grenzen voor reizigers uit Groot-Brittannië, nadat daar een nieuwe en besmettelijke mutatie van het coronavirus de kop opstak. De kanaaltunnel en de haven van Dover zijn gesloten voor vrachttransport.

Groot-Brittannië
Lees ook:
Groot-Brittannië afgesloten van wereld, chaos in havens verwacht

Van Wijnen onderzocht dit weekend nog of hij zijn vrachtwagenchauffeurs eventueel per vliegtuig kon laten terugkeren naar Nederland. "Maar dat lukte ook niet meer."

Onbemande overtochten

Aan de andere kant komt het ook goed uit dat het bedrijf nu chauffeurs in Groot-Brittannië heeft zitten. "Er varen nog wel veerboten naar Engeland, bijvoorbeeld vanuit Rotterdam. Voor vandaag staan er twintig ritten gepland. Nu willen we die trailers onbemand de overtocht laten maken. Bij aankomst in Groot-Brittannië kunnen ze dan door onze chauffeurs die daar nog zijn, worden opgepikt", legt Van Wijnen uit.

Zo kan het transportbedrijf van de nood een deugd maken. Dat betekent voor de chauffeurs dat ze een of meerdere nachtjes extra in hun cabine moeten blijven slapen. "Dat zijn ze gewend. We hoeven dus geen onderdak te regelen."

Tijdig terug voor kerst

Rinie van Breeschoten, een van de Heebink-chauffeurs, vertrok gisteren met een lading machineonderdelen, verpakkingsmateriaal en dierenvoeding vanuit Nederland naar Harwich.

"Toen gingen er al wel geruchten, maar was er nog niets concreets bekend. Pas toen we op de boot zaten, druppelden de berichten binnen dat Frankrijk dicht ging. Toen werd het wel spannend natuurlijk, omdat de bulk van het goederenvervoer via Frankrijk en het Kanaal gaat."

Volgens Van Breeschoten zorgde dat bij sommige collega's voor spanningen. "Wij zaten met vijftien man van ons bedrijf op de veerboot. Bij sommigen leidden de berichten wel tot stress. Anderen reageerden gelaten. Je zit op een boot, en je kan er toch niet vanaf."

Van Breeschoten zegt niet te weten hoe zijn terugkeer zal verlopen. "Eerlijk gezegd weet ik het niet of ze ons terug kunnen krijgen voor de kerst. Er zal nu wel een run op tickets van de ferry's ontstaan, omdat iedereen terug wil. Het zijn gekke tijden; je kan alles verwachten. Maar ik ga er vanuit dat het wel goed komt."

Drukte

Ook logistiek dienstverlener Bring Cargo uit Zwijndrecht zegt voorlopig nog geen last te hebben van de transportbeperkingen, omdat ze gebruik maakt van onbegeleide overtochten via Rotterdam waarbij de vracht aan de overkant wordt opgepikt door Engelse chauffeurs.

Marcel ’t Hart van Bring zegt overigens te verwachten dat dat alternatief niet voor iedereen uitkomst kan bieden. "Die route is door de drukte, ook als gevolg van de brexit, nu al overbooked."

Advies brancheorganisatie

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) raadt bemande transporten naar het Verenigd Koninkrijk 'tot nader order' af.

TLN deed vanmiddag samen met vakbond FNV Transport & Logistiek een oproep aan het kabinet om ervoor te zorgen dat de vrachtwagenchauffeurs die toch vastzitten in het Verenigd Koninkrijk vóór de kerst weer thuis zijn.

"Het is ons er alles aan gelegen dat deze mensen zo snel mogelijk aan deze kant van het Kanaal komen, zodat ze met hun families de feestdagen kunnen vieren", zegt vakbondsbestuurder Willem Dijkhuizen. "Wij vinden ook dat de chauffeurs alleen moeten kunnen afreizen richting Groot-Brittannië als ze van de Rijksoverheid de garantie krijgen dat dit op een normale manier gebeurt."

Dit is een artikel van