Voormalig ceo Disney

Gaat sprookjes-ceo Bob Iger de handelsoorlog tussen VS en China oplossen?

18 december 2020 15:22 Aangepast: 18 december 2020 16:41
Bob Iger Beeld © Getty Images

Bob Iger, de man die 15 jaar lang de ceo was van Disney, zou graag voor de Biden-regering ambassadeur worden in China. Als dat lukt zit er binnenkort geen politicus, maar een zakenman als belangrijkste Amerikaan in China. "Keuze voor Iger kan relatie tussen VS en China zeker verbeteren."

Als topman van Disney was hij een enorm succes. Onder zijn leiding groeide de onderneming uit tot het grootste mediabedrijf van de wereld. Kon het bedrijf het zelf niet verzinnen, dan werd het opgekocht.

Miljardenovernames werden er gedaan. Pixar in 2006, Marvel in 2009, Lucasfilm in 2012 en als klapstuk 21st Century Fox vorig jaar. Dat werd voor meer dan 70 miljard dollar ingelijfd.

Andere carrière 

Iger is sinds begin dit jaar de voorzitter van Disney, een functie die vergelijkbaar is met de voorzitter van de raad van commissarissen bij een Nederlands bedrijf.  

Maar hij heeft volgens meerdere bronnen zijn zinnen gezet op een andere carrière. Aan de Wall Street Journal laten ze weten dat hij graag voor Joe Biden naar China wil.

Iger steunde de presidentscampagne van Biden en zou zich 'willen inzetten voor de regering'. Daar komt bij dat hij volgens de krant een goede verstandhouding heeft met Xi Jinping, de president van China.

De vraag is of Biden, die binnenkort zijn ambassadeurs bekendmaakt, Iger wil benoemen. Normaal wordt er gekozen voor een gouverneur of senator, niet voor een oud-topman.

Ook staat hij onder druk om net als de huidige president Donald Trump een harde koers tegen China te varen. Vraag is of dat Iger daarvoor de juiste keuze is.

Miniatuurvoorbeeld
VS onder Trump in clinch met China

Handelsoorlog VS-China laait weer op: 'Een bliksemafleider voor Trump'

Ontspoord

De relatie tussen China en de VS is de afgelopen jaren ontspoord. Beide landen bestookten elkaar met importtarieven en raakten in een handelsoorlog verwikkeld. Aan de nieuwe president om die relatie weer wat te verbeteren.

Of aan Iger. Want de keus voor hem als ambassadeur kan best goed uitpakken. "Dat kan de relatie tussen de VS en China zeker verbeteren. Wie je er nu ook neerzet, het gaat zeker beter uitpakken", zegt ING-econoom Bert Colijn.

Mediator

Volgens hem kan het moeilijk slechter dan de ambassadeurs die er onder Trump zaten. Iemand als Iger, die een goede band heeft met Xi kan helpen als een soort van mediator.

"Biden zal een andere insteek kiezen, maar het helpt ook echt mee als er iemand in China zit die de politiek begrijpt." Na deze periode is volgens Colijn zachte diplomatie gewenst. En dat kan de voormalig topman van de mediareus met zijn goede contact mogelijk voor elkaar gaan boksen.

Miniatuurvoorbeeld
Strijd tussen VS en China: wie wint er?

Handelsoorlog: wie wint er?

Minder agressief

Ed Sander, medeoprichter van ChinaTalk, denkt ook dat het helpt als er een ander soort ambassadeur naar China wordt gestuurd. Zijn bedrijf helpt onder meer ondernemers met trainingen en workshops aan informatie over China. "Iemand die minder agressief is, minder assertief. De VS riep steeds iets en daar reageerde de Chinezen vervolgens op."

Al denkt hij niet dat de band gelijk verbetert. De VS zullen druk houden op China. "Het helpt als er een gemoedelijker iemand naar China wordt gestuurd, maar het betekent niet dat de Amerikanen soepeler zullen omgaan met China. Al zal het niet meer zo’n race to the bottom worden als nu."

Aan de praat

China en de VS zullen 'ongetwijfeld de onderhandelingen weer gaan oppakken', denkt Colijn. Volgend jaar zal volgens hem interessant worden om te zien hoe de handelsrelatie tussen beide landen gaat worden.

"Beiden moeten na deze coronacrisis de economieën weer aan de praat krijgen. Ze zullen echt niet willen dat de handelsoorlog gaat escaleren, dat kunnen ze niet gebruiken. Maar of de handelstarieven snel zullen verdwijnen. Dat gaat echt nog wel even duren", verwacht de econoom.

Bob Iger: de sprookjes-ceo

Iger (69 jaar oud) was van oktober 2005 tot februari dit jaar de ceo van Disney. Hij is nu chairman, wat hier in Nederland vergelijkbaar is met de voorzitter van de raad van commissarissen. 

Hij begon midden jaren 70 bij televisiezender ABC met het repareren van telvisietoestellen. In de jaren erna bleef hij carrière maken.  Eind jaren 80 kreeg hij de leiding over de zender. Midden jaren 90 kwam hij bij Disney terecht.

Hij verdiende uiteindelijk, in loondienst, bijna 700 miljoen dollar. Dat maakt hem een van de rijkste (oud)topmannen van de Verenigde Staten. Hij is ook rijker dan Abigail Disney, de erfgename van oprichter Walt Disney.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van