Wel meer WW

Werkloosheid daalt verder in november

17 december 2020 07:08 Aangepast: 17 december 2020 08:48
Vanuit de horeca werden veel meer WW-uitkeringen aangevraagd dan een jaar eerder. Beeld © Robin Utrecht

In november waren 378.000 mensen werkloos, wat neerkomt op 4 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 16.000 per maand.

In oktober was nog 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos (406.000 mensen), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van deze maand in 2019 waren er wel meer werklozen: in november vorig jaar waren 324.000 mensen werkloos. 

Meer mensen een baan

Tussen maart en augustus nam het aantal werklozen met ruim 150.000 toe. Vervolgens is de werkloosheid tot en met november met bijna 50.000 gedaald.

Dit kwam enerzijds doordat meer mensen een baan vonden dan dat er mensen hun baan verloren en werkloos werden. Anderzijds steeg de niet-beroepsbevolking: er waren meer mensen niet op zoek naar en/of niet beschikbaar voor werk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevreesde stijging blijft uit: werkloosheid daalde door in oktober

Geen grote gevolgen?

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, verwachtte twee maanden geleden nog slecht nieuws. Het zou zomaar kunnen dat de werkloosheid harder stijgt in november, zei hij toen.

"De nieuwe maatregelen zijn pas halverwege oktober ingegaan. Afgelopen maart zagen we bijvoorbeeld ook nog geen grote gevolgen in die maand, in april des te meer."

Minder ww-uitkeringen

Ook het aantal WW-uitkeringen dat het UWV verstrekte in november lag lager dan in oktober. In totaal kregen zo'n 276.000 mensen de werkloosheidsuitkering, dat zijn 1900 minder dan een maand eerder. 

"We zijn positief verrast dat de WW nog niet verder is opgelopen", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. "Ondanks dat het aantal WW-uitkeringen vrij stabiel blijft, moeten we ons wel realiseren dat er veel sectoren zijn die het loodzwaar hebben en zich afvragen hoe lang zij dit nog vol kunnen houden."

Hoe de werkloosheidscijfers zich volgend jaar gaan ontwikkelen, is volgens de deskundige nog uiterst onzeker. "Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van het virus, het vaccin en de steunmaatregelen van de overheid", zegt hij.

Horeca meeste nieuwe aanvragen

Vergeleken met vorig jaar is wel duidelijk dat de coronamaatregelen een effect hebben gehad. Toen lag het aantal uitkeringen ruim een vijfde lager dan nu. 

De horeca en catering, de cultuursector en de transportsector vroegen in november de meeste nieuwe WW-uitkeringen aan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNB: werkloosheid loopt volgend jaar hard op, cao-lonen juist niet

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van