Ga naar de inhoud
'Dringend advies'

Ondanks drukte op Schiphol wil kabinet nog niet aan vliegverbod

Reizigers op Schiphol op 15 december 2020, de eerste dag van de lockdown. Beeld © ANP

Het is een veelgestelde vraag deze week: Nederland gaat op slot, aldus premier Rutte, maar waarom Schiphol dan niet? Omdat sluiting 'disproportioneel' is.

Keer op keer geeft het kabinet het 'dringend advies' om geen reizen te maken die niet strikt noodzakelijk zijn. Maar keer op keer blijkt ook dat te veel Nederlanders zich daar niets van aantrekken.

Op vakantie ondanks code oranje: 'Ben liever daar dan hier'

01:31

Wordt het niet eens tijd dat het kabinet stopt met adviseren en ingrijpt, wilde ook een deel van de Tweede Kamer gisteren weten. "We zitten met zijn allen niet te wachten om elke dag in de kerstperiode beelden te zien van te volle vertrekhallen en terminals", stelde Kamerlid Pieter Heerma (CDA).

Roep om vliegverbod

"Bitter", noemde Gert-Jan Segers (ChristenUnie) het zien van die beelden, waar horecaondernemers en winkeliers die hun nering wel moeten sluiten zich soms aan ergeren.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) pleit via een motie voor een tijdelijk vliegverbod om het aantal vliegbewegingen terug te dringen.

Helft reizigers

Volgens Schiphol maakten de afgelopen zeven dagen ruim 188.750 reizigers gebruik van Schiphol. Een groot deel stapt er over, maar er zijn dagelijks ook tussen de 5.000 en 10.000 mensen die vanaf Schiphol vertrekken of er aankomen. 99.500 reizigers, meer dan de helft, kwam uit Nederland of reisde niet verder. 

Niemand vraagt aan reizigers of hun reis wel strikt noodzakelijk is. Reizen mag als je op bezoek gaat bij een ziek familielid, of als je een begrafenis hebt, in het buitenland. Maar dat kun je aan het gezicht van de reiziger natuurlijk niet aflezen.

Noodzakelijke reizen

Om dit noodzakelijke verkeer letterlijk in de lucht te kunnen houden, accepteert het kabinet dat er ook pretvliegers in de toestellen stappen. Rutte noemde 'vliegen om op wintersport te gaan' of om andere redenen dan 'een dringend familiebezoek (...) gewoon asociaal' en 'onbeschaamd'.

Veel meer dan dat kan hij naar eigen zeggen niet doen, omdat een vliegverbod 'een ongelofelijk drastische maatregel is'. 

"Gewoon asociaal en onbeschaamd. "

"Daarmee leg je de hele burgerluchtvaart plat. Dat doet geen enkel land in de Europese Unie op dit moment. Het heeft grote onwenselijke gevolgen voor vrachtvervoer, omdat dat vaak gecombineerd wordt met passagiersvervoer", aldus Rutte.

Minister boos en teleurgesteld

"Echt teleurgesteld en boos dat dit toch zover is gekomen", reageert minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) tegenover de NOS. Ze heeft de luchthaven en de vliegmaatschappij meerdere keren op drukte aangesproken in de afgelopen dagen.

Harder ingrijpen is volgens haar voor nu niet nodig, ze vindt dat dit de verantwoordelijkheid is van de twee bedrijven. "De stevigheid van de gesprekken die ik met ze heb gehad maakt dat ik het gevoel heb dat de boodschap is overgekomen", zegt Van Nieuwenhuizen. 

KLM
Lees ook:
KLM mag geen passagiers naar Hongkong vliegen