Mogelijk handel met voorkennis

'Eigenaren SolarWinds verkochten aandelen vlak voor nieuws hack'

16 december 2020 07:23 Aangepast: 16 december 2020 09:05

Twee investeringsbedrijven die samen 70 procent bezaten van SolarWinds, verkochten enkele dagen voor de bekendmaking van de hack 280 miljoen dollar aan aandelen van de softwareontwikkelaar, meldt The Washington Post. De timing van de verkoop roept vragen op over eventuele handel met voorkennis.

Via de software van het Amerikaanse SolarWinds wisten de hackers vorige week een langdurige en massale cyberaanval op Amerikaanse overheidsinstanties en bedrijven uit te voeren. 

De waarde van het aandeel SolarWinds zakte met 22 procent sinds het bedrijf zondag bekendmaakte welke rol het had gespeeld in de hack.

Een woordvoerder van SolarWinds weigerde volgens de krant vragen te beantwoorden over de timing of andere aspecten van de plotselinge aandelenverkoop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS bevestigen cyberaanval, Rusland ontkent betrokkenheid

Hackers

Op 8 december maakte cyberbeveiligingsbedrijf FireEye bekend dat hackers hadden ingebroken in de servers en gevoelige informatie hadden gestolen over software waarmee veiligheidstests worden uitgevoerd.

Kort nadat FireEye had vastgesteld dat de hackers hadden ingebroken doordat updates van software van SolarWinds gecompromitteerd waren, nam FireEye contact op met SolarWinds, zeggen ingewijden tegen de Washington Post.

Slachtoffers

De Russische hackers kregen volgens het dagblad onder meer toegang tot de ministeries van Handel, Financiën en Binnenlandse Veiligheid.

Ook is ook het ministerie van Buitenlandse Zaken getroffen en zou bij delen van het ministerie van Defensie en de Nationale Gezondheidsinstituten (NIH) zijn ingebroken.

Cozy Bear

De daders behoren naar verluidt tot de hackersgroep die bekendstaat onder namen als APT29 en Cozy Bear. Er zou op grote schaal digitaal zijn gespioneerd. 

Rusland sprak de beschuldigingen tegen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Cyberaanval trof nog meer Amerikaanse overheden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van