De lockdown die vannacht ingaat kan wel eens harder aankomen bij mensen die thuiswerken dan die in het voorjaar. Dat zeggen twee leiderschapsexperts. "De baas mag niet te veel verwachten van zijn mensen. Want dit wordt zwaar."
Veel werknemers kunnen zich weer opmaken voor een onrustige periode met meer werk thuis waarbij de kinderen ook de hele dag aanwezig zijn. Dat zorgt ongetwijfeld voor minder productiviteit, zeggen leiderschapsexperts Godelieve Meeuwissen en Marco Buschman.
Dit jaar hebben ze zich gespcialiseerd in thuiswerken omdat veel van hun opdrachtgevers - grote en kleine bedrijven en overheidsinstellingen - daar mee worstelen.
Nederland stevent af op een lockdown waarbij alle scholieren thuis moeten blijven tot 19 januari. En doordat niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters ook allemaal dichtgaan wordt het een extra zware tijd voor werkende ouders.

Monopoly
Dat heeft grote impact op onze werkprestaties, zegt Buschman. Het moet bij collega's dan ook duidelijk worden dat de thuissituatie extra onrustig wordt.
"Dat je vergadering wordt onderbroken doordat een kind ineens bij jou het beeld inloopt of dat er achtergrondgeluiden zijn moet normaal worden gevonden. Het versterkt juist de band met collega's waarvan er vast meer zijn die met dezelfde onrust in huis zitten", zegt Buschman.
Volgens Meeuwissen moet de baas accepteren dat er met de kinderen thuis gewoon wat minder wordt geleverd. Ze adviseert thuiswerkers te focussen op een paar superproductieve blokken per dag en verder niets.
"Probeer 3, 4 keer per dag een blok van 15 tot 25 minuten te vinden waarop je heel geconcentreerd met de deur op slot aan het werk gaat. En ga erna Monopoly spelen met de kinderen."

Even geen grote plannen
Het duo dat in de coronacrisis menig piekerend leidinggevende extra moet begeleiden, denkt dat de lockdown die er nu aankomt zwaarder zal zijn dan die in het voorjaar.
Met de meeste winkels dicht en omdat we in de donkere winterdagen zitten waarbij we juist zo op zoek zijn naar gezelligheid wordt het volgens Buschman extra lastig.
"Het is eigenlijk een feestmaand. Maar er komt een onbekende, want extra strenge, lockdown op ons af."
Het wordt zwaar
"Leidinggevenden moeten nu echt vragen hoe het met iemand en zijn of haar gezin gaat", zegt hij. "Uit een onderzoek dat ik heb gedaan blijkt dat in teams waarbij dat menselijke aspect echt aanwezig is, het team het beste functioneert. Accepteer als baas gewoon dat mensen het moeilijk hebben."
Meeuwissen: "Ga nu niet aan de slag met langetermijnprojecten. Daar hebben mensen hun hoofd niet naar staan, maar organiseer eens een klaagkwartier. Laat je medewerker alles zeggen, dat werkt goed. En kijk vervolgens naar wat er wel kan. Heb oog voor die persoonlijke situatie. Want het wordt zwaar de komende tijd. Fysiek en mentaal."