'Pittige tijd'

Export veerde iets op, maar Duitse lockdown zorgt voor nieuw pessimisme

14 december 2020 10:29
Nederland is een van de belangrijkste exporteurs wereldwijd op landbouwgebied. Beeld © ANP

Na de dramatische zomermaanden is de export in de herfst weer iets hersteld van de coronacrisis. In oktober werd ruim 4 procent meer goederen geëxporteerd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Maar die opleving is waarschijnlijk van korte duur nu Duitsland in lockdown gaat.

Goederen zijn goed voor ongeveer driekwart van de totale Nederlandse export. De stijging in oktober was de grootste tot nu toe dit jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de coronacrisis werd in de maanden maart tot en met augustus minder uitgevoerd dan in dezelfde maanden in 2019. In september groeide de export weer, met 0,5 procent.

Omdat 2019 een topjaar was voor exporteurs, is de stijging in oktober een 'extra prestatie', vertelt Marjolein Jaarsma, econoom van het CBS. 

Apparaten en machines

De groei in oktober was vooral te danken aan de verkoop van chemische- en landbouwproducten. Daarnaast werden er ook meer apparaten en machines van Nederlandse makelij in het buitenland verkocht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China profiteert van coronacrisis en exporteert meer dan ooit

Industrie minder somber

De groei in oktober zorgt voor optimisme in de industrie, die voor een groot gedeelte van de omzet afhankelijk is van export. Ondernemers in de sector denken dat het laatste kwartaal van dit jaar minder slecht zal zijn dan eerder werd gevreesd.

Weliswaar zijn zij nog steeds overwegend pessimistisch, maar een stuk minder somber dan in het derde kwartaal, blijkt uit de exportindicator van het CBS

Lockdown Duitsland

Dat gematigde optimisme zal inmiddels wel voorbij zijn nu vanaf woensdag tot en met 10 januari in een strenge lockdown gaat. "Bepaalde stukken van de industrie komen stil te liggen omdat scholen en kinderdagverblijven dicht moeten", legt Jaarsma uit. "Het ziekteverzuim zal oplopen en dat gaan we hier ook in de keten merken."

Fabrikanten van voedsel en geneesmiddelen blijven wel draaien, maar de autobranche gaat er niet goed uitkomen, verwacht Jaarsma. En net als in het voorjaar heeft dat ook gevolgen voor Nederlandse bedrijven die zaken doen in Duitsland. "Het zal pittig en lang worden, moeilijke tijden voor de export."

Er is één belangrijk verschil: in het voorjaar lag de hele keten stil, omdat China toen ook stil lag. Dat is nu niet het geval en dat scheelt, besluit Jaarsma. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exporterende bedrijven zijn minder optimistisch geworden

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van