Verzuim opvallend hoog

Ook de afgelopen drie maanden meldden we ons vaker ziek

14 december 2020 02:00 Aangepast: 14 december 2020 02:02
In vrijwel alle bedrijfstakken was het ziekteverzuim hoger dan een jaar eerder. Beeld © ANP

Het aantal ziekmeldingen is ook de laatste drie maanden opvallend hoog geweest. De zorg is opnieuw koploper, al lag het ziekteverzuim in vrijwel alle bedrijfstakken hoger dan vorig jaar.

Het ziekteverzuim kwam in het derde kwartaal van 2020 uit op 4,4 procent, tegenover 4 procent in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Zorg opnieuw koploper

De toename is zichtbaar in vrijwel alle sectoren, behalve in het onderwijs en bij het openbaar bestuur en ambtenaren waar het verzuim wat daalde.

Dat kan wederom niet gezegd worden van de zorg. Vooral onder werknemers in de verpleeg- en bejaardentehuizen is het ziekteverzuim met 7 procent bijzonder hoog. Voor de gehele sector lag dat cijfer op 5,9 procent.

Of al het verzuim is toe te schrijven aan de coronapandemie, kan het CBS niet concluderen omdat dit niet is onderzocht. Al is duidelijk dat werknemers zich al het hele jaar vaker ziek melden. Gemiddeld gaat het om 4,7 procent in de eerste drie kwartalen - het hoogste aantal sinds 2003.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Alarmerende stijging ziekteverzuim door coronastress, angst voor golf van burn-outs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van