Baan of inkomen kwijt

Belastingdienst waarschuwt: controleer je voorlopige aanslag extra goed

11 december 2020 12:08 Aangepast: 11 december 2020 18:48
Het gebouw van de Belastingdienst Beeld © Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Als je ergens in de komende weken van de Belastingdienst je voorlopige aanslag voor het jaar 2021 krijgt, dan is het verstandig om goed te controleren of de gegevens nog wel kloppen. Met die waarschuwing komt de fiscus zelf vandaag.

Deze week begint de Belastingdienst met het versturen van de voorlopige aanslagen voor volgend jaar. De gegevens die de fiscus gebruikt voor het maken van die voorlopige aanslagen, zijn echter gebaseerd op de voorlopige aanslag voor 2020, of, als die er niet is, op de laatste definitieve aanslag.

Er kan in de tussentijd echter iets zijn veranderd in je financiële of persoonlijke situatie, zeker in deze coronatijd. Misschien ben je je baan kwijt, of als je zzp'er bent een deel van je inkomen. Je kunt natuurlijk ook inmiddels zijn gaan samenwonen of hogere zorgkosten hebben, aldus woordvoerder Jacco Neleman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kerstgeld' voor nog eens ruim 7000 ouders in toeslagenaffaire

Voorlopige aanslag

Dat heeft uiteraard invloed op je voorlopige aanslag voor volgend jaar. Zo'n voorlopige aanslag kun je aanvragen als je niet in één keer geld wil terugkrijgen, maar elke maand (zoals bij de hypotheekrenteaftrek) of als je niet ineens een groot bedrag wil betalen.

Als je wijzigingen in je persoonlijke situatie niet hebt doorgegeven, dan krijg je dus een voorlopige aanslag die is gebaseerd op achterhaalde gegevens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en geldproblemen door fout Belastingdienst: 'Smeerlappen'

Terugbetalen of bijbetalen

Later, bij de definitieve aanslag, wordt dat wel weer rechtgezet, maar het kan ertoe leiden dat je in de tussentijd bij je maandelijkse teruggave te veel of te weinig terugkrijgt, of je elke maand juist te veel of te weinig betaalt.

Vooral als je te veel ontvangen bedragen moet terugbetalen of als je volgend jaar moet bijbetalen, is dat vervelend.

De fiscus vraagt altijd bij de definitieve aanslag om te kijken of de gegevens nog kloppen, aldus Neleman. Vanwege de coronacrisis kan het echter dat er in financieel opzicht bij meer mensen dan gebruikelijk iets is gewijzigd, verklaart hij de waarschuwing van vandaag. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van