Hoger beroep

Aandelenbezitter blijft jagen op Tilburgse watermiljoenen

09 december 2020 15:36 Aangepast: 09 december 2020 18:58
De watertoren in Tilburg waar de aandelen werden gevonden. Beeld © Google Maps

De gemeente Tilburg is nog niet af van de eigenaar van een pakket oude aandelen in de Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij. De ondernemer verloor eerder een rechtszaak waarmee hij een deel van het waterbedrijf opeiste, maar is inmiddels in hoger beroep gegaan.

Dat zegt Rogier Stulemeijer, de eigenaar van het aandelenpakket, tegen RTL Z.

Gevonden aandelenpakket

Stulemeijer kocht als eigenaar van incassobedrijf International Recievables Purchase (IRP) het pakket aandelen in 2018 van een bedrijf dat het enkele jaren eerder had gevonden. Het aandelenpakket was aangetroffen in een kast bij de opruiming van een gehuurde kantoorruimte in een watertoren in Tilburg.

Na aankoop presenteerde IRP zich bij de Tilburgse Waterleiding-Maatschappij als aandeelhouder. Die weigerde de claim serieus te nemen, waarop Stulemeijer naar de rechter stapte.

Aanspraak op vermogen

Volgens de ondernemer moet de Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij zijn oude 'aandelen aan toonder' omwisselen in nieuwe aandelen, waarmee hij aanspraak kan maken op een deel van het bedrijf.

In oktober kwam de zaak aan het licht, nadat RTL Z meldde dat de rechtbank in Breda zijn eisen had afgewezen. Nu blijkt dat Stulemeijer het daar dus niet bij heeft laten zitten en in hoger beroep is gegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Incassobureau eist deel Tilburgs waterbedrijf na aandelenvondst

Miljoenen

"Volgens ons heeft het vonnis er de schijn van dat de rechtbank in Breda erop gebrand was om onze eis af te wijzen",  zegt de ondernemer. "Op het eerste gezicht lijkt het misschien ook vergezocht. Maar als je meer juridisch naar de zaak kijkt, staan wij sterk. Omdat hogere rechters bij het gerechtshof vaak 'juridischer' naar zaken kijken, is besloten in hoger beroep te gaan. Het verlies in eerste aanleg hadden wij van tevoren ingecalculeerd."

Volgens Stulemeijer is zijn aandelenpakket goed voor 'ettelijke miljoenen'.  "Mogelijk kan het zelfs oplopen tot tientallen miljoenen. Dat zal onder meer afhangen van de vraag hoe groot ons procentuele belang in en de totale waarde van het voormalige waterleidingsbedrijf precies is."

Huls met geld

De Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij (TWM) is geen actief waterbedrijf meer. Sinds de verkoop van de activiteiten aan het provinciale nutsbedrijf Brabant Water in 2007 is TWM in essentie een huls met geld, tegoeden en claims.

Brabant Water betaalde minstens 56 miljoen euro voor de activiteiten en deed later nog een nabetaling, dus in potentie zit er veel geld in de vennootschap.

Gemeente kan nog niet cashen

Hoeveel geld precies is nog onzeker, legt woordvoerder Ton Daelman van de gemeente Tilburg uit. "Eerst moet nog een aantal zaken worden afgewikkeld, zoals de mogelijke betaling van vennootschapsbelasting en de overdracht van aantal bos- en heidegronden. Ook moet de procedure rond de 'aandelen aan toonder' nog worden afgerond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Piepklein MedQ wint merkenrechtzaak van gigant Mediq

Pas wanneer dat alles is afgerond, blijkt hoeveel geld er precies overblijft. Dan kunnen de gemeenten Tilburg en Goirle - en wellicht Stulemeijer - als grootaandeelhouders van TWM de watermiljoenen uiteindelijk daadwerkelijk opstrijken.

Vertraging

Volgens Daelman maakt de gemeente Tilburg zich weinig zorgen over de claim van Stulemeijer. "Wij zijn ervan overtuigd dat we in ons gelijk staan." Wel erkent hij dat de procedure een extra vertragende factor is bij de afwikkeling van de liquidatie van het voormalige waterbedrijf. "Zolang die niet is afgerond, kunnen de gemeenten Tilburg en Goirle als grootaandeelhouders dus nog niet bij het geld."

Toch zegt de woordvoerder dat de gemeenten de zaak rond het aandelenpakket niet te willen schikken. "Het is maatschappelijk geld dat van de burgers is. We willen deze zaak niet afkopen om eerder bij ons geld te kunnen. Dat is ook niet nodig, want Tilburg is geen financieel noodlijdende gemeente."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van