Te veel ic-opnames

Horeca nog zeker tot half januari dicht

08 december 2020 19:46 Aangepast: 08 december 2020 19:48
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte 'dacht en hoopte' dat de coronamaatregelen inmiddels voldoende zouden hebben opgeleverd om de horeca perspectief te bieden op heropening. De maximaal 10 ic-opnames per dag zijn echter nog niet in zicht, en dus blijft de horeca voorlopig dicht.

Pas bij maximaal 10 ic-opnames van coronapatiënten per dag kan worden overwogen om (delen van) de horeca weer te openen, benadrukte Rutte in de persconferentie dinsdagavond. 

Experimenten bij sport en cultuur

"We dachten en hoopten daar half december al te zijn, maar dat wordt nu zeker een maand later", zei hij. "En eigenlijk wil je liever nog naar 3 ic-opnames per dag." Op het moment dat er dagelijks maximaal 10 coronapatiënten op de intensive care komen, kunnen in ieder geval de restaurants waarschijnlijk weer iets, schetste Rutte. "De café's, de natte horeca, nog weer iets later. Daar staan mensen nou eenmaal sneller bovenop elkaar." 

In januari wordt geëxperimenteerd met meer publiek in theaters en bij sportevenementen. Het idee is dat sectoren zich daarmee kunnen voorbereiden op het moment dat de 10 ic-opnames bereikt zijn. Zo weten ze wat wel en niet werkt. Rutte: "Het gaat om heel gerichte proeven, op kleine schaal en regionaal." 

Strengere maatregelen

Het aantal coronabesmettingen steeg de afgelopen week elke dag, behalve dinsdag. Toen waren er iets minder besmettingen: ruim 6000. Het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis steeg naar 1700, van wie 464 op de intensive care.

Het kabinet neemt voorlopig geen extra maatregelen om het aantal besmettingen in te dammen. Maar, waarschuwde Rutte wel, als het het aantal ic-opnames blijft stijgen, is het mogelijk dat er strengere maatregelen komen voor de kerst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: proef voor cultuur en sport, plan voor jongeren, strengere maatregelen mogelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van