Aantal uitschieters

'Gemeentelijke lasten gaan volgend jaar weer flink omhoog'

08 december 2020 03:20 Aangepast: 08 december 2020 10:46
Beeld © ANP

Huiseigenaren moeten rekening houden met hogere lasten in 2021. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis, die een steekproef hield onder 112 gemeenten. Gemiddeld stijgen de lasten 4,1 procent, maar er zijn grote verschillen.

Het gaat om gemeentelijke lasten als de onroerend zaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De 112 onderzochte gemeenten zijn een derde van het totaal, meldt de belangenvereniging voor huiseigenaren.

Eind oktober werd al bekend dat de ozb flink zal stijgen. De Vereniging Eigen Huis kwam toen met een petitie tegen die verhogingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massaal protest tegen ozb-verhogingen om gemeentekas te spekken

Gemiddeld gaat de ozb met 2,3 procent omhoog. In negen van de gemeenten stijgt die belasting 10 procent, maar op sommige plekken zijn er uitschieters. Zo stijgt de ozb in Hellevoetsluis met 23,3 procent en in Bergen op Zoom zelf 27,3 procent.

Er zijn ook gemeenten waar de ozb juist daalt. In Beverwijk is de daling met 5,7 procent het grootst. Volgens de Vereniging Eigen Huis valt de gemiddelde stijging mee. "Hoewel je eigen gemeente daar flink van kan afwijken", zegt de directeur van Eigen Huis in De Telegraaf.

Meer geld kabinet

Volgens de verenging ligt er een verantwoordelijkheid bij het kabinet. "Als het kabinet gemeenten niet steunt met meer geld voor maatschappelijke zorgtaken, dan kan het bijna niet anders dan dat deze belasting volgend jaar omhoog schiet."

De afvalstoffenheffing stijgt gemiddeld met 7,5 procent. Dat zou volgens de Vereniging Eigen Huis vooral komen door hogere kosten die gemeenten maken bij het storten en verbranden van restafval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer Nederlanders van plan hun huis te verkopen, zegt Funda

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van