'Gevolgen niet te overzien'

Rechter: Sunweb hoeft branchegenoot Corendon niet over te nemen

07 december 2020 16:22
Corendon-oprichter Atilay Uslu Beeld © ANP

Reisorganisatie Sunweb wordt niet gedwongen om zijn Nederlandse branchegenoot Corendon over te nemen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam in een kort geding bepaald. 

Sunweb liet vorige maand weten af te willen zien van de plannen om Corendon over te nemen. Volgens Sunweb kon er 'niet worden voldaan aan de eisen om de transactie af te ronden'. Sunweb-topman Mattijs ten Brink liet toen weten de aankondiging te betreuren.

Naar de rechter

De eigenaren van Corendon stapten vervolgens naar de rechter om de koop toch af te dwingen. Volgens het bedrijf is aan alle afspraken voldaan. Sunweb zou onder de deal uit willen vanwege de coronacrisis en de grote impact op de reisbranche.

Volgens de rechter is het aannemelijk dat Corendon aan alle voorwaarden voor de deal heeft voldaan, toch weigert deze om Sunweb te dwingen de overname ook echt door te zetten. De gevolgen zijn namelijk 'verstrekkend en mogelijk onomkeerbaar'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote overname in reisbranche op komst: Sunweb mag Corendon overnemen

Mogelijk faillissement

Sunweb zegt dat een overname kan leiden tot faillissement van het bedrijf. Volgens de rechter worden beiden bedrijven hoe dan ook hard getroffen door de crisis. 

Daarom is niet te overzien wat de gevolgen precies zijn van een overname, bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid of het nakomen van financiële verplichtingen.

Om de tafel

De rechter wil daarom dat de bedrijven met elkaar om de tafel gaan om de deal aan te passen. Corendon heeft laten weten daarvoor open te staan.

Sunweb deed dat nog niet, maar moet zich volgens de rechter realiseren dat het bedrijf niet zomaar onder de deal uitkomt. Het bedrijf was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sunweb trekt zich terug uit overname Corendon

Zomerdeal

Sunweb, dat in handen is van de Zweedse investeerder Triton, maakte vorige zomer al bekend Corendon te willen overnemen. De aandelen zouden worden gekocht voor 146 miljoen euro.

Maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf uiteindelijk pas in oktober goedkeuring aan de deal.

Coronacrisis

Ondertussen zette de coronacrisis de reiswereld op zijn kop, waardoor de afspraken op losse schroeven kwamen te staan.  

Wat het afbreken van de overname voor gevolgen voor Corendon heeft, is onduidelijk. Vorig jaar zomer stelde oprichter Atilay Uslu dat hij geen andere keuze had dan het bedrijf te verkopen. 

Corendon zou op eigen kracht steeds meer moeite hebben met het afsluiten van contracten voor goede hotelkamers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van