Coronacrisis

China profiteert van coronacrisis en exporteert meer dan ooit

07 december 2020 13:25 Aangepast: 07 december 2020 13:59
Een robotfabriek in Huizhou-China. Beeld © Getty

Nog nooit exporteerde China zo veel als in de afgelopen maand. Het land profiteert optimaal van de coronapandemie omdat de productie in andere landen is beperkt en doordat China maakt waar de wereld nu extra naar snakt: van mondkapjes tot spelcomputers.

Een forse groei van de export van China was wel verwacht door analisten. Maar de groei van 21 procent is bijna twee keer zo groot als was voorspeld.

Volgens Arjen van Dijkhuizen van ABN AMRO is de export van China op zo'n hoog niveau omdat het land als eerste de productie in de eigen fabrieken weer op hoog niveau kon brengen na de beperkingen van de lockdown begin van het jaar. "Export begint bij de mogelijkheid om goederen te kunnen produceren. En dat kan China weer volop."

Van mondkapjes tot elektronica

China kan de export nu ook zo hard laten groeien omdat het goed is in de productie van goederen waar we juist nu echt naar snakken. Zoals mondkapjes, medische hulpmiddelen maar ook elektronica. Van Dijkhuizen: "Door het thuiswerken is er veel extra vraag naar computers en andere hardware ontstaan. Je kunt zeggen dat China goed profiteert van de pandemie zo."

Het handelsoverschot, het verschil tussen de export en de import, was ook nog nooit zo groot als in de afgelopen maand, namelijk 75 miljard dollar. China exporteert dus veel meer dan het zelf van andere landen koopt.

VS en EU

De grootste afzetmarkt voor China is nog altijd de Verenigde Staten, waar in een maand voor 52 miljard dollar aan goederen naartoe werd geëxporteerd: een groei van 46 procent. De import vanuit de VS bedroeg 14 miljard. Het handelsoverschot van China nam fors toe.

Die verhoudingen liggen - op een lager niveau - minder scheef in de handel met de Europese Unie. China exporteerde in november voor 37 miljard dollar naar de EU en kocht daar voor 26 miljard. Ook dit handelsoverschot nam trouwens toe.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Biden wijzigt Chinakoers VS, maar laat heffingen nog intact

Trump

De Amerikaanse president Trump is al jaren boos over die scheve verhoudingen in de handel met China. Hij wierp handelsbarrières op in de afgelopen jaren. Maar veel effect lijken ze niet te hebben.

Volgens Van Dijkhuizen was het vooral een mediaoorlog die zeker dit jaar geen groot effect heeft op de concrete handel. "De importtarieven waren een issue, maar niet zo dominant. En de export is hoog maar wat je ook ziet is dat China steeds meer importeert uit de Verenigde Staten."

De groei van de export zorgt samen met de ook toegenomen binnenlandse vraag dat de economie van China in zijn geheel dit jaar als enige grote economie in de wereld groeit. ABN Amro verwacht over het hele jaar een plus van 1,8 procent. De economieën van de EU en de VS staan nu op een krimp van zo'n 4 procent voor dit jaar.

Onhoudbare groei

Maar de spectaculaire groei van nu lijkt niet houdbaar voor de lange termijn. "Je kunt niet eeuwig van Covid blijven profiteren", zegt Van Dijkhuizen. "Dat effect ebt weg."

Want als we na de extra vraag gedurende de lockdowns wereldwijd zijn voorzien van de nieuwste laptops, telefoons en spelcomputers, wordt die vraag minder. En ook de medische hulpmiddelen zullen als het virus onder controle is, minder gewild zijn.

Maar dan treedt er, zo denkt Van Dijkhuizen, wel weer economisch herstel op in het grootste deel van de wereld. "En als het wereldwijd weer aantrekt, profiteert China daar natuurlijk van." Crisis of geen crisis, China wint altijd, zo lijkt het.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van