Privacy niet geregeld

'Regeling EU-VS over betere databescherming duurt nog maanden'

04 december 2020 19:13 Aangepast: 04 december 2020 19:43
Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging wil dat de privacy van EU-burgers beter wordt beschermd. Beeld © AP

Er komt voorlopig geen nieuwe wettelijk regeling tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over betere privacybescherming van data van EU-burgers.

Dat zegt Wojciech Wiewiorowski, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) tegen persbureau Reuters.

Eerder sprak EU-commissaris Didier Reynders (Justitie en Consumentenzaken) al de vrees uit dat een wettelijke oplossing veel tijd zou kosten.

Streep door Privacy Shield

De Europese Commissie is al maanden in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over nieuwe afspraken. Die zijn nodig omdat het Europees Hof van Justitie in juli een streep heeft gezet door het zogenoemde Privacy Shield, de regeling voor het doorgeven van persoonsgegevens van de EU naar de VS.

Onder het Privacy Shield mochten Amerikaanse bedrijven de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers verwerken in de VS. Maar, zo oordeelde het Hof, Europese burgers hebben geen kans om naar de rechter te stappen bij privacyschendingen door bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europees Hof legt bom onder privacydeal EU-VS

Max Schrems

Ook hebben veiligheidsdiensten te ruime toegang tot deze data. De zaak begon door een initiatief van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems, die een klacht indiende over de verwerking van zijn persoonsgegevens door Facebook in de VS.  

Maar voorlopig zullen we het met Privacy Shield moeten doen, zegt Wiewiorowski. "Ik verwacht geen nieuwe oplossing binnen een tijdsbestek van weken, en waarschijnlijk niet eens maanden", zegt hij tegen Reuters. De belangrijkste reden voor de vertraging is het aantreden van de regering-Biden, die waarschijnlijk andere prioriteiten heeft.

Ondertussen werkt de EU wel alvast aan voorstellen voor betere databescherming. Die moeten voorkomen dat persoonsgegevens van Europeanen via internetbedrijven in verkeerde handen vallen buiten Europa.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Privacy-activist dient aanklacht in tegen Apple in EU

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van